Gault&Millau 2018: Eric Fernez (d’Eugénie à Emilie) is de 15de Chef van het Jaar !

In november is het steeds weer nagelbijten voor de Belgisch-Luxemburgse horecawereld. Vandaag, 13 november, heeft Gault&Millau zijn nieuwe restaurantgids voorgesteld, volgende week, op 20 november volgt Michelin.

Gault&Millau 2018 is een jubileumeditie geworden want het is de vijftiende verjaardag van Gault&Millau Belux. Ik zet voor u de hoogtepunten op een rijtje.
Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar, een titel die dit jaar naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour (Bergen) gaat. Een sterke keuze, die de redactie als volgt verantwoordt:

“Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Hij bewijst dat met zijn zeetong Fernand Point en de andere gerechten van zijn soms epicurische, soms tijdloze menu’s. Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit. Deze voor een Chef van het Jaar essentiële kwaliteiten vult hij aan met een passie voor wijn, die zowel in het interieur van het restaurant als op zijn zeer mooie wijnkaart tot uiting komt. »

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo – Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten zijn bekroond:
Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers – Eigenbrakel).
Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven).
Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan – Knokke-Heist).
Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent).
Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane – Antwerpen).
Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre).
Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde).
Gastro-bistro van het Jaar: Bruut  (Brugge).
Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent).
Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou).
Bierkaart van het Jaar: Edison (Koksijde).

De ambassadeurs van de ‘prijs & plezierverhouding’ van het jaar zijn Le 203 (Brussel), de Siphon (Damme) en de baraGoû (Marche-en-Famenne), de 3 ontdekkingen van het jaar de Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck  (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux).

Peter Goossens van Hof van Cleve  werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19.5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft.

Opvallendste prestaties zijn er ook te noteren waaronder de opmerkelijke 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt. Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant.

De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan de fornuizen viert, een halve eeuw uitmuntendheid.

Tot slot heeft de gastronomische uitgever onlangs de nieuwe POP-adressen gelanceerd. ‘POP’ is een afkorting van ‘Popular Restaurants’ en staat voor een selectie van toegankelijke en trendy eetadressen waar vooral beleving en concept centraal staan, vaak met de focus op één topproduct of bereiding. Lekker genieten dus van smakelijke gerechten in een origineel kader met kwaliteit als belangrijkste criterium. De finalisten van de Awards werden enkele dagen geleden al aangekondigd, de laureaten zijn Nona voor Brussel, Pépite voor Wallonië en Bar Palmier voor Vlaanderen. Ontdek deze unieke verzameling van nu al meer dan 170 adressen op https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

De gids 2018 ligt deze week in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de recent vernieuwde site www.gaultmillau.be, die nu ook aangevuld is met een app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken. Zowel de gids als de site bespreken meer dan 1.280 adressen, waaronder niet minder dan 130 nieuwe, samen met bijna 180 POP-adressen.

DE STIJGERS in Gault&Millau 2018:
Nieuw met 15 punten:

  • Au Vieux Port (Antwerpen)
  • DIM (Westerlo)
  • Dôme (Antwerpen)
  • Stirwen (Brussel)
  • Wine in the city (Brussel)
  • I Cook (Mons)
  • Lucana (Wanze)
  • Quadras (St. Vith)
  • La plage d’Amée (Jambes)
  • Hofke van Bazel (Bazel)
  • Vinto (Kruishoutem)

Nieuw met 15,5 punten:

  • Maison Marit (Braine-l’Alleud)
  • Philippe Meyers (Braine l’Alleud)
  • Altermezzo (Tongeren)
  • De Stadt van Luijck (Sint-Truiden)
  • De vork van Luc Bellings (Hasselt)
  • Auberge du Moulin Hideux (Noirefontaine)
  • Or Saison (Arlon)
  • Hostellerie Gilain (Sorinnes)
  • Kasteel van Laarne (Laarne)
  • Bruut (Brugge)
  • Il Trionfo (Knokke-Heist)
  • Souvenir (Ieper)

Nieuw met 16 punten:

  • L’impératif (Roucourt)
  • Alain Bianchin (Overijse)

New on top (gestegen of nieuw):

  • Sans Cravate (16,5/20)
  • La Villa Lorraine – Le Gastronomique (16,5/20)
  • De Kristalijn (16,5/20)
  • La Délice du Jour (16,5/20)
  • Sel Gris (16,5/20)
  • La Table de Maxime (16,5/20)
  • Hostellerie Le Fox (16,5/20)
  • Restaurant Horseele (17/20)
  • Zet’Joe (17/20, nieuw)
  • Chambre Séparée (17,5/20, nieuw)
  • d’Eugénie à Emilie (17,5/20)
  • Nuance (17,5/20)
  • Le Chalet de la Forêt (17,5/20)

Still on top (vaste waarden in de hogere regionen):

  • Bon Bon (19,5/20)
  • Hof Van Cleve (19,5/20)
  • Hertog Jan (19/20)
  • Comme chez Soi (18,5/20)
  • L’air du temps (18,5/20)
  • Lunch-lounge Het Gebaar (18/20)
  • ’t Zilte (18/20)
  • Sea Grill (18/20)
  • Bruneau (18/20)
  • Bartholomeus (18/20)
  • Arabelle Meirlaen (18/20)
  • Slagmolen (18/20)
  • De Jonkman (18/20)
  • Le Prieuré Saint-Géry (18/20)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.