Colruyt oogst Belgische mosselen uit Noordzee.

Colruyt Group oogst voor het tweede jaar op rij Belgische mosselen uit de eigen zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort. Volgens de verwachtingen kan er 50 ton hangcultuurmosselen geoogst worden, 8 keer meer dan vorige zomer.  

De eerste echte Belgische mosselen van het seizoen zijn er. En dat is goed nieuws voor de Belg, die met een gemiddelde consumptie van 2,5 kilo mosselen per jaar bekend staat als een van de grootste mosseleters in Europa. Dat mosselen voortaan ook uit onze eigen Belgische Noordzee komen in plaats van uit Nederland, Frankrijk of Denemarken, is de verdienste van Colruyt Group. Sinds enkele jaren kweekt de groep de gewone blauwe mossel (mytilus edulis), waarvan het mosselzaad van nature aanwezig is in onze Noordzee, in een zelf ontwikkelde zeeboerderij voor de Belgische kust. Toch was het wachten tot vorig jaar vooraleer dat op-en-top Belgische product op ons bord belandde. Colruyt Group oogstte in de zomer van vorig jaar een bescheiden 6 ton Belgische mosselen. Die werden geproefd en verkocht bij Cru, de versmarkt van Colruyt Group, en smaakten vooral naar meer want in minder dan drie weken waren alle mosselen verkocht. ​ ​

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mosselboerderij1-1024x740.jpg

De zeeboerderij is bovendien nog volop in ontwikkeling. Zo worden er deze zomer binnen de huidige afgebakende kweekzone extra mossellijnen geïnstalleerd, zodat er de komende jaren een groter volume mosselen geoogst kan worden. Momenteel ligger er een 30-tal mossellijnen met een geschatte oogst van 50 ton mosselen. Stapsgewijs zal er opgeschaald worden want er is ruimte om uit te breiden tot 150 mossellijnen. En dat is nodig…

In België ligt de gemiddelde consumptie van mosselen op zo’n 20.000 ton mosselen per jaar. Die worden tot op de dag van vandaag allemaal geïmporteerd, grotendeels uit Nederland (zo’n 92 % zijn Zeeuwse mosselen). 

Altijd leuk, enkele cijfers …

Nieuw dit jaar: Belgische mosselen op de menukaart bij 15-tal restaurants

De allereerste Belgische mosselen werden vorige zomer te koop aangeboden in de 4 Cru-markten. Ook dit tweede oogstjaar zijn de Belgische mosselen exclusief te koop bij Cru. Dit jaar een nieuwe primeur, ook enkele geselecteerde restaurant zetten de Belgische mosselen op hun menukaart . Enkele gekende namen: Bar Bask in Gent, L’Amandier in Genval, Cafe du Parc in Oostende en De Spelleplekke in Nieuwpoort.

Fans zijn er alvast. Sam D’Huyvetter van het Gentse Bar Bask is nu al verknocht aan dit Belgische product en z’n unieke smaak: “De Belgische mosselen zijn vol van schelp, hebben een volle romige smaak, met de juiste zilte balans en een natuurlijk kruidigheid. Ik heb ze al op verschillende manieren klaargemaakt, gewoon op het vuur, in de oven, op de barbecue en ze komen overal even smaakvol uit. Het is echt een waanzinnig product. Zo lekker, zo innovatief én met zoveel respect voor het terroir. Ik ben heel enthousiast dat er eindelijk mosselen uit België komen en zie heel wat opportuniteiten op vlak van productontwikkeling.”

Restaurants die de Belgische mosselen serveren:

 • Bar Bask in Gent
 • Mémé Gusta in Gent
 • Loods 25 in Gent
 • Café du Parc in Oostende
 • De Spelleplekke in Koksijde
 • L’Amandier in Genval
 • Le Saint-Gilles in Saint-Hubert (Luxemburg, Ardennen)
 • Les Tilleuls in Ceroux-Mousty
 • Ansiau in Geraardsbergen
 • Bar Boulevard in Geraardsbergen
 • Fenikshof in Grimbergen
 • Scaldiana in Rupelmonde
 • Taverne De Kolonie in As
 • Restaurant Scheldeoord in Hamme
 • d’Hooghe Camere in Sint-Niklaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.