Mandarine Napoléon viert keizerlijke 125ste verjaardag met limited edition XO Gold

Mandarine Napoléon XO Gold

Limited Edition ter ere van 125 jaar Mandarine Napoléon

Voor de 125e verjaardag van het merk creëerde Mandarine Napoléon een uitzonderlijke versie van haar delicate likeur: Mandarine Napoléon XO Gold. Voor deze gelimiteerde editie – waarvan slechts 125 exemplaren beschikbaar zijn wereldwijd – werd cognac gebruikt van 125 jaar oud. Elke XO Gold fles is gehuld in 24 karaat goud en kost 1.892 euro, een eerder symbolisch bedrag, verwijzend naar het geboortejaar van het merk.

Mandarine XO Gold is een blend van Siciliaanse mandarijnen en Grande Fine Champagne cognac uit 1892; het jaar waarin Mandarine Napoléon voor het eerst beschikbaar was voor het grote publiek. De XO Gold heeft een heerlijk frisse en genuanceerde mandarijntoets met een uitgebalanceerde en gesofisticeerde afdronk van cognac. De met de hand in 24 karaat goud belegde druppelfles zit vervat in een walnoten kist die speciaal voor de fles werd ontworpen.

Mandarine Napoléon wordt ofwel puur over ijs of als onderdeel in cocktails gedronken, waaronder de signature Napoléon Margarita1. Aangezien evenwel de Mandarine Napoléon XO Gold werd gemaakt met 125 jaar oude Grande Fine Champagne cognac, geniet deze exclusieve drank de voorkeur puur te worden gedronken – al dan niet on the rocks – om de delicate en subtiele nuances en unieke afdronk ten volle te kunnen genieten.

Mandarine Napoléon XO Gold is enkel te bestellen via limitededition@125ymandarinenapoleon.com

Wat vooraf ging …

In de jaren 1880 onderzocht de Belgische chemicus en distilleerder Louis Schmidt het werk van wijlen Graaf Antoine-François de Fourcroy; een gewaardeerd arts aan het hof van Napoléon Bonaparte. Tussen de paperassen trof Schmidt een intrigerend recept aan van wat een likeur moet geweest zijn, met als ingrediënten een blend van cognac en in alcohol gemacereerde mandarijnen. Danig geïnteresseerd – niet in de laatste plaats gezien de populariteit van likeur aan het eind van de 19e eeuw – ging Schmidt verder op onderzoek uit.

Het werd al snel duidelijk dat Fourcroy deze met mandarijnen geïnfuseerde likeur op basis van cognac had uitgedacht op bevel van Frankrijks eerste keizer, Napoléon Bonaparte. De keuze voor de ingrediënten was niet toevallig: mandarijnen herinnerden zijne keizerlijke hoogheid immers aan het eiland waar hij was opgegroeid, Corsica, waar de citrusvrucht een eeuw eerder haar weg had gevonden vanuit China en cognac was de geprefereerde drank aan het Franse hof.

Gefascineerd door zijn ontdekking, zette Schmidt zich aan het namaken van de mandarijnlikeur in zijn distilleerderij aan de rand van Brussel. Door het mengen van cognac met verse Siciliaanse mandarijnen, gedroogde mandarijnschil, mandarijnolie en een resem planten en kruiden (waaronder groene en zwarte thee, muskaatnoot, kaneel, kruidnagel en engelwortel), creëerde hij in 1892 de drank die we vandaag de dag kennen als Mandarine Napoléon.

125 jaar later wordt Mandarine Napoléon gedistilleerd in de Distillerie de Biercée, gelegen in de Belgische provincie Henegouwen. Het fruit, de schillen, essentiële oliën en kruiden en planten worden in alcohol gedrenkt en vervolgens gedistilleerd tot een concentraat. Vervolgens wordt dit concentraat gedurende twee jaar opzij gezet zodat het zijn rijke en zachte karakter kan ontwikkelen en de subtiele texturen en complexe smaak kan ontplooien. Het distillaat wordt tenslotte gemengd met cognac om Mandarine Napoléon te creëren; een likeur die inmiddels in meer dan 130 landen wordt verkocht en gewaardeerd om zijn rijke complexiteit en elegant palet. Mandarine Napoléon heeft een unieke, erg uitgesproken en dus herkenbare smaak en laat zich zowel puur – al dan niet on the rocks – als in cocktails drinken, waaronder de Napoléon Margarita1.

Proefnotities

Kleur: warm, helder amber. Goudachtig oranje-geel
Neus: mandarijnzeste met een houtige kruidentoets en ondertonen van cognac
Palet: zoete mandarijn met nootmuskaat, kaneel en toetsen van marmelade en zoethout
Afdronk: zacht, zoet en droog

1 Napoléon Margarita

  • 60 ml Tequila (bv Patrón Silver)
  • 30 ml Mandarine Napoléon
  • 30 ml vers limoensap
  • 1 theelepel agavesiroop

Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake krachtig. Giet door een zeefje in een gekoeld tumbler- of whiskyglas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.