Het Château de Grandvoir, historisch erfgoed herrijst na opfrisbeurt tot Ardense luxe beleving.

Grandvoir is een dorpje in de Belgische provincie Luxemburg, een deelgemeente van Neufchâteau, ontstaan in 1903. Hier bevindt zich het Château de Grandvoir, een prachtige vierhoekige kasteelhoeve volledig opgetrokken in zandsteen en opgericht in de zeventiende eeuw (1642). Dat het kasteel bijna barst van het rijke historische verleden en zijn beroemde bewoners blijkt uit de datum die prijkt op één van de gevels uitgevend op het binnenplein. 1727 is het jaartal waarin namelijk één van de erfgenamen, Lambert de Jacques II, er geridderd werd.

Het kasteel van Grandvoir, tijdens de XVIIde eeuw huis van Grandvoir genoemd, werd ten tijde van de Romeinen waarschijnlijk “de grote villa op de Voir” genoemd, vandaar de naam “Grandvoir”. In de middeleeuwen was het een versterkte woning in de aard van het oude logies in Respelt. De verdediging van deze woning was naar alle waarschijnlijkheid een gracht gevuld met water rondom de volledige constructie. Aanwijzing hiervoor is een omlegging van de Vierre tot de weg op enkele meters van de “noord-oost”-hoek van het kasteel. Dit kanaal kon de gracht in water voorzien. In dat geval bevond de ophaalbrug zich in de buurt van de actuele poort, met het traditionele valhek als bijkomende verdediging.

Tot zover de les geschiedenis, terug naar het heden.

Het complete gebouwencomplex onderging een ware metamorfose! De nieuwe eigenaars hebben in twee jaar tijd het kasteel omgebouwd van een oude kasteelhoeve met vervallen stallen en schuren tot een hedendaags geheel bestaande uit een aantrekkelijk hotel, gastronomisch restaurant, elegante salons en banketzalen en moderne microbrouwerij waar Le Vaurien wordt gebrouwd, een hele mond vol dus.

Het hotel telt amper 8 kamers. Alle kamers hebben namen die verwijzen naar het roemrijke verleden, zoals de jagerskamer, kamer Prémorel, de duiventilkamer, kamer Joséphine, kamer Elisabeth, een kasteelheersuite van maar liefst 64 m², kamer Bonaparte en een familiekamer. De kamers op de tweede verdieping bevinden zich onder het dak, hier zijn de prachtige authentieke houten balken zichtbaar die de kamers een luxueuze uitstraling bezorgen in combinatie met de moderne indirecte verlichting en smaakvolle inrichting.

Verwacht hier dus absoluut geen anonieme behandeling als in grote hotelketens, wel een zeer gastvrije persoonlijke ontvangst. Zorg voor de gasten en een ontspannen sfeer worden hier hoog in het vaandel gedragen.

Onze kamer, Bonaparte, heeft naast de mooie dakgebinten ook een opmerkelijke inrichting met een modern ligbad in de kamer zelf en een douchekamer eveneens met houten balken.

Het restaurant, de nieuwe bestemming bevat nu ook een gastronomisch restaurant voor een twintigtal gasten. Antoine Rigaux, een jonge chef uit Petitvoir, heeft de leiding over het restaurant dat gaat voor streekproducten.  Hij werd in juli 2017 aangenomen om mee te werken aan een restaurant dat perfect aansluit bij het prachtige kasteel en bij de vraag van de hotelgasten met als opdracht, het Château de Grandvoir dat ontbrekende gastronomische tintje geven.

Hoewel hij nog maar 23 jaar is, slaagt hij wonderwel in zijn opzet. Antoine Rigaux haalde de inspiratie bij zijn ouders, die hem de passie voor het vak meegaven. De jonge chef-kok startte zijn vierde schooljaar aan de Hotelschool van Libramont, volgde daar een vijfde en zesde jaar en verfijnde zijn kunsten in een zevende jaar aan de provinciale hotelschool van Namen. Tijdens zijn opleiding liep hij stage aan het Château de Strainchamps bij Frans Vandeputte en La Table de Maxime (Our-Paliseul) bij Maxime Collard. Zijn stagementors waren erg tevreden en Antoine kreeg in beide keukens een vaste baan. Van januari tot december 2015 werkte hij in het Château de Strainchamps. Daar klopte hij lange dagen maar leerde er ook snel veel bij. In januari 2016 vervoegde hij het team van La Table de Maxime, waar hij tot eind juni 2017 bleef. Zijn verhaal bij het Château de Grandvoir begint een maand later.

Uiteraard staan zowel de lokale producten als het eigen bier centraal op de kaart van het restaurant. Zo is het Menu du Vaurien (€ 45 tot € 70 voor 3 tot 6 gangen), helemaal complementair aan het gelijknamige bier, met forel en een koude saus op basis van hop; wilde tarbot, blanke botersaus en korstje van met gerst gerookte paling, of een filet van Belgisch witblauw met hopkorstje en een heerlijke saus met buffelkaas uit Semel en om af te sluiten een zeer smaakrijke Vauriensabayon met granenijs.
Andere culinaire voorstellen van Antoine Rigaux zijn onder andere het Menu du Marché (€ 37 tot € 62 voor 3 tot 6 gangen) en zijn diverse à la carte-bereidingen – vaak gerechten die ook op de menu’s te vinden zijn.

Brouwerij, van de brouwerij meteen naar de tafel in het Château de Grandvoir: het zit ‘m in de bodem. De streek van de ‘Vauriens’ (de geuzennaam van de omwonenden) blijkt prima grond voor de productie van de beste Ardense bieren. Hier vinden we de Brasserie de Grandvoir, onder de kundige leiding van Christophe Urvoy-Isaac, waar Julien Depierreux, een 26-jarige ingenieur-brouwer uit de streek, afgestudeerd aan het Institut Supérieur Industriel Meurice van Anderlecht. Sinds 2016 is Le Vaurien, een verfrissend en licht (5,7°) speciaalbier, uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke blondines uit de streek. Het bier wordt vaak geserveerd (en erg gesmaakt) tijdens de lokale sportevenementen, na een stevige wandeling in de nabijgelegen bossen of als aperitiefje bij de haard in de grote salons van het kasteel.

De productie van bier was een uitdaging die men hier niet uit de weg kon gaan. Met zo’n vruchtbare grond en de rivier de Vierre zo dichtbij zit men op een ideale plaats om bier te brouwen. Dat merkt u wel aan het aantal brouwerijen in de streek, waaronder de bekende abdij van Orval. Vaurien heeft een mineraal karakter en kan zowel als licht bier en als luxebier omschreven worden. Het is een speciaal streekbier, met een geheel eigen smaak. Het bier wordt gebrouwen in inox kuipen. Een bijzonder mengsel van twee soorten hop uit Frankrijk en Duitsland geven haar een citroensmaak. Het is beschikbaar in biervaten van 20 of 30 liter of in flessen. De hypermoderne installatie is uniek in de streek en staat in schril contrast met het middeleeuwse gebouw met authentieke houten dakgebinten. Het logo is een hert, de streek van Grandvoir is een groot jachtgebied. Dat logo werd op het glas bovendien 45 graden gekanteld, als een drinkend hert. Rebels? Misschien, maar vooral handig: het geeft aan waar de schuimkraag moet beginnen. Bezoek aan de brouwerij is gratis …

Ontbijt, ook het ontbijt is één en al verwennerij met opnieuw streekproducten in de hoofdrol. Verwacht u hier niet aan eindeloze klaarstaande buffetten, neen, klanten van het hotel worden persoonlijk verwend. Zeg nu zelf, waar anders bakt de chef  ’s ochtends vroeg nog versgebakken brood, stokbrood, croissants en mini-chocoladekoekjes? Ook eitjes naar keuze werden spontaan door Antoine Rigaux à la minute bereid. Het assortiment honing, yoghurt, bio kazen en charcuterie, fruitsappen, allemaal streekproducten, wordt eveneens aangevuld met zelfgemaakte confituren. De koffie is van George (n.v.d.r. Clooney, Nespresso).

Het hele gebouwencomplex, met de vele salons en zalen, leent zich ook uitstekend voor de organisatie van huwelijken, meetings, seminaries, kortom als eventruimte in de ruimste zin. De chef staat klaar om al uw culinaire wensen te realiseren en ook de brouwer organiseert graag een bierdegustatie in de brouwerij.

Locatie, gelegen op 5 min van de E411, voldoende parking, je kan er trouwens ook met een helikopter landen.

Château de Grandvoir
La Cornée 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau – Provincie Luxemburg)
T+32(0)61 21 06 20 ou +32(0)486 99 83 85
La Brasserie de Grandvoir 
Contact: Christophe Urvoy – T +32(0)494 37 07 54

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.