Healthy is Funky

9789022332313-2

 

“Hello, it’s me, Mich Baron! Ik hou van lekker en gezond eten, en van muziek en bundelde deze 2 passies in een concept Healthy is Funky. Mijn motto : healthy food is happy food & makes you wanna dance to funky music. Healthy hoeft niet saai, duur of niet lekker te zijn. Met een beetje zin voor avontuur en initiatief maak je in een handomdraai de lekkerste gerechten. Laat je inspireren!”

Met deze korte maar krachtige boodschap verkondigt Mich Baron de reden waarom haar boek Healthy is Funky is ontstaan. Het is geen dieetboek en het is ook niet de bedoeling je om te praten vegetariër te worden maar wel een praktische gids voor iedereen die gezonder wil gaan eten en leven zonder daarvoor zijn leven helemaal overhoop te moeten gooien. Het boek is er ook niet op uit om dingen te verbieden. Mich wil haar ervaringen delen en gezonde alternatieven aanbieden. Vaak zijn deze plantaardig, glutenvrij en lactosevrij.

Je kan zelf kiezen welke tips voor jou toepasbaar zijn. De recepten in het boek zijn zeer begrijpbaar, geen gedoe met moeilijke vaktermen, gewoon duidelijk stap voor stap uitgelegd. Het resultaat is een funky boek net als de muziek. Voor een gezonde levensstijl geeft Mich volgende 10 tips:

1. Geef je 100.000.000.000 cellen water

2. Plantaardige eiwitten zijn sexy en funky

3. Funky koolhydraten zijn complex

4. Vezels, de BFF’s van je darmen

5. Gezonde vetten zijn een MUST

6. Pimp je lijf met vitaminen en mineralen

7. Cut the crap!

8. Move your ass

9. Get your zzz’s

10. Diëten is bullshit, Healthy is Funky is groovy!

Kortom, heb je een drukke job, vliegt je leven voorbij zonder dat je er kan van genieten, dan is Healthy is Funky echt iets voor jou! Uit de 100 gerechten kozen we volgende 3 waarvan je lichaam gaat dansen op de vibes van de funky muziek. Dit is alvast de playlist die je kan opzetten bij het bereiden van de gerechtjes https://open.spotify.com/user/healthyisfunkyyy

 

Geroosterde paprikasoep met slanke croutons

Jackson 5 – ABC

Voor 4 personen

  • 5 rode paprika’s
  • 1 teentje knoflook (of meer als je van knoflook houdt)
  • 1 prei
  • 1 theelepel olijfolie
  • 4 tomaten
  • 750 ml water
  • 1 glutenvrij groentebouillonblokje of 2 eetlepels glutenvrij groentebouillonpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 100 ml soja-alternatief voor room
  • zwarte peper & fleur de sel

Voor de slanke croutons

  • 2 sneetjes glutenvrij brood
  • 1 teentje knoflook

HOE MAAK JE HET?

  • Rooster de paprika’s. Verwarm de oven voor op de grillstand op 240 °C. Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in dikke repen (van 3 cm) en leg ze met de velkant naar boven op een ovenrooster. Zet het rooster 10 minuten onder de ovengrill (of tot het vel van de paprika zwart wordt).
  • Laat de paprika’s afkoelen en verwijder het zwartgeblakerde vel.
  • Pel de knoflook en snipper hem fijn. Maak de prei schoon en snijd hem in grote ringen (2 cm).
  • Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de prei en de knoflook 5 minuten.
  • Snijd de tomaten in stukjes.
  • Voeg de paprika’s, de tomaten, het water, de groentebouillon en het paprikapoeder toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
  • Maak de croutons. Rooster de sneetjes brood. Pel de knoflook en wrijf de geroosterde sneetjes brood er onmiddellijk mee in. Laat de sneetjes afkoelen en breek ze in stukjes.
  • Neem de soep van het vuur en mix ze met een staafmixer.
  • Zet de soep nog 2 minuten op het vuur. Breng op smaak met peper en fleur de sel.
  • Verdeel de soep over soepkommen en werk af met het soja-alternatief voor room en de croutons.


 

Rode bonenburgers met zonnebloempitjes

The Style Council – Walls Come Tumbling Down

Voor 4 personen

  • 340 g rode bonen (uit blik of glas)
  • 30 g havermout
  • 30 g zonnebloempitten
  • ½ rode ui (of 2 lente-uitjes)
  • 1 teentje knoflook (eventueel)
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ¼ theelepel komijn (eventueel)
  • 1 theelepel olijfolie of kokosolie
  • fleur de sel

HOE MAAK JE HET?

  • Giet de rode bonen af in een vergiet, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de havermout en de zonnebloempitten in een blender en blend kort (tel tot 5).
  • Doe dan de bonen in de blender en blend kort (tel tot 5).
  • Pel de rode ui en de knoflook.
  • Voeg de ui, de knoflook, de ketchup, de ahornsiroop, het chilipoeder en de komijn toe en blend kort (tel tot 5). Als het mengsel te droog is, voeg dan nog 1 eetlepel water toe, als het te nat is, voeg dan nog ½ eetlepel havermout toe.
  • Maak 4 burgers van ongeveer 9 cm diameter van het mengsel en bak ze in de oven of in de pan.

In de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Leg de burgers op een vel bakpapier op een ovenrooster of een bakplaat.
  • Zet de burgers 20 minuten in de oven.
  • Draai de burgers om en zet ze nog 10 minuten in de oven.

In de pan

  • Verhit de olie in een pan.
  • Zet het vuur op een hoge stand en bak de burgers 4 minuten.
  • Draai de burgers om, zet het vuur lager en bak ze nog 7 minuten aan de andere kant.

 

Zoete-aardappelbrownies met cashewnotenboter

Michael Jackson – Billie Jean

Voor 16 porties 

  • 400 g zoete aardappelen
  • 3 eetlepels glutenvrije en lactosevrije havermout
  • 225 g cashewnotenpasta
  • 70 ml ahornsiroop
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel eiwitvervanger
  • 3 eetlepels rauw cacaopoeder
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 snuifje zout
  • 40 g cacao nibs

HOE MAAK JE HET?

  • Was de zoete aardappelen, prik er gaatjes in met een vork en bak ze 40 minuten in de oven (zie bladzijde 128) of 15 minuten in de microgolfoven. Verwijder de schil van de zoete aardappelen, doe het vruchtvlees in een grote kom en prak het fijn. Laat de puree afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de havermout in een blender of foodprocessor en blend tot je meel hebt.
  • Meng de havermout met de zoete aardappel.
  • Voeg de cashewnotenpasta, de ahornsiroop, het water, de eiwitvervanger, het cacaopoeder, het natriumbicarbonaat, het chilipoeder, het vanille-extract, het zout en de cacao nibs toe en meng goed.
  • Leg een vel bakpapier in een vierkante bakvorm van 20 x 18 cm.
  • Giet het beslag in de bakvorm en zet hem in de oven.
  • Laat de brownies 30 minuten bakken.
  • Neem de brownies uit de oven en laat ze 30 minuten afkoelen in de bakvorm.
  • Haal de brownies uit de bakvorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
                                                 Met dank aan Uitgeverij Manteau (www.Manteau.be) en fotograaf van dienst: Bram Debaenst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.