FERM Bio Food & Market opent de deuren in Keerbergen

FERM Bio Food & Market: één van de eerste bio gecertificeerde restaurants in Vlaanderen

FERM telt maar vier letters maar staat voor een ambitieuze mondvol. Fris, hip, gezond, eerlijk en sociaal zijn de sleutelwoorden voor FERM, een gloednieuw concept in Keerbergen waar je 100% biologisch kan ontbijten, lunchen, winkelen en eten uithalen. FERM Bio Food & Market kiest voor producten afkomstig van eerlijke handel en steunt sociale projecten. En last but not least, zorgt een Italiaanse ladychef met internationale keukenexpertise voor de culinaire invulling.

Initiatiefnemers zijn Yves de Bakker en Patricia Silverans. Het prototype van gedreven en succesvolle ondernemers die met een carrièreswitch een nieuwe weg inslaan en op hun gewijzigd parkoers in chef Cristina Guidali een gelijkgestemde ziel vonden. Yves en Patricia komen niet onbeslagen op het ijs. Yves komt uit een horecafamilie, is een old boy van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, werkte in de horecazaak van zijn ouders en bouwde daarna een carrière uit in de rusthuiswereld. Patricia is een gewezen regentes, een gediplomeerde gezondheidsconsulente en als vrijwilligster actief in de non-profit organisatie buy-a-smile. Twee professionals met intense jaren op de teller die naast ‘living the good life’ een nieuwe uitdaging ambiëren. En zo kreeg een droom stilaan de contouren van een project waarbij Cristina Guidali voor extra momentum zorgt.

Een pure, gezonde biologische voeding

De drie lekkerbekken zijn gezond geobsedeerd door pure en gezonde voeding. Begrippen die concreet gemaakt worden door een duidelijk biologische aanpak. Bio staat voor een duurzame teeltwijze, een proces met de garantie dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Elke stap in de keten staat hiervoor onder controle om de garantie te geven dat bio ook effectief bio is.

FERM kiest duidelijk de kaart voor bio en stelt zich vrijwillig onder controle op basis van het Belgische biolabel Biogarantie. Alle ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd met enkele uitzonderingen zoals wilde vis van duurzame visvangst. Zo ben je als klant zeker dat je kiest voor bio, ook op restaurant !

Pure vormgeving, verrassende gezichten

Die zuiverheid vertaalt zich ook in een pure vormgeving waarbij designstudio Pinkeye instrumenteel is. Zo zet het gebruik van ruwe materialen en organische vormen hun overtuiging kracht bij.

Om hun ideeën maximaal uit te dragen trekt FERM Bio Food & Market verschillende gezichten. Zo kan je er ontbijten, lunchen, winkelen om thuis zelf te koken of kant-en-klaar gerechten meenemen om na het werk thuis zorgeloos gezond te eten. Alle ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd met enkele uitzonderingen zoals wilde vis van duurzame visvangst en krijgen dankzij het talent, de brede culinaire expertise én visie van chef Christina Guidali hoge culinaire meerwaarde. Ze kiest voor intens en energiek smakende bereidingen. Haar Milanese afkomst is daar zeker niet vreemd aan maar ze laat zich niet alleen inspireren door de Italiaanse keuken.

Cristina Guidali, Italiaanse lady-chef met verfrissende, mondiale culinaire kijk

“Mijn doel is even simpel als oprecht. Ik wil dat mijn gasten aan tafel stoppen met babbelen wanneer ze van mijn gerechten proeven. Het enige wat ik eigenlijk nog wil horen, is hun commentaar over wat ik serveer.” Cristina Guidali wint er geen doekjes om. In haar enthousiasme hoor je geen snoeverij maar wel oprechte ambitie.

Ze heeft ook vele culinaire paden gevolgd om te weten wat mensen vandaag aan tafel kan boeien en haar statement klinkt dan ook authentiek. Ze is geboren en getogen Milanees, volgde daar hotelschool, werkte op diverse plaatsen in Sardinië om daarna naar Londen te trekken en in diverse horecazaken verder ervaring op te doen.

Wat haar apart maakt en ook siert, is haar doel om zich niet eenzijdig op de Italiaanse of erkende sterrenkeukens te concentreren. In Londen werkt ze zowel een tijdje in het chique Le Gavroche als in typische Engelse gastropubs. Ze trekt daarna ook naar Singapore, Thailand en  Mauritius om zich vooral te concentreren op wat mensen daar als alledaagse kost bezig houdt. “Versta me niet verkeerd, ik ben trots op de verdiensten van de Italiaanse keuken maar er is in de wereld meer dan dat. Sommige Italiaanse chefs zijn voor mij qua eetcultuur te honkvast. Ik zou ze graag willen inspireren om meer te reizen omdat het op culinair vlak bijzonder verrijkend kan zijn.”

De menukaart van FERM weerspiegelt naast haar culinaire interesses ook haar engagement om enkel met biologisch geteelde producten te werken. “Voor mij is het een unieke kans om in FERM gerechten te bereiden op basis van bio gecertificeerde ingrediënten. Met Yves en Patricia deel ik hetzelfde gedachtegoed en het klikte meteen om samen met FERM een eigentijds bio restaurant met take-away en winkelmarkt vorm te geven. ” Cristina werkt bij voorkeur met lokale producten maar laat ruimte voor bepaalde unieke en niet te vervangen smaakdragers zoals bijvoorbeeld, en niet toevallig, balsamico azijn. “Mijn kaart zal niet onder één noemer te definiëren zijn. Uiteraard zal ik een paar pastagerechten bereiden maar enkel omdat ik bijvoorbeeld cannelloni zelf heel lekker vind en niet om de keuken van FERM kost wat kost een Italiaans tintje te geven. Ik zie het trouwens als een uitdaging om een keuken te brengen die niet met Italië zal geassocieerd worden. Daarvoor heb ik voldoende in de wereld rond gereisd om te tonen dat lekker en gezond eten in alle windstreken te vinden is.”

Cristina’s gerechten smaken puur en rijk geschakeerd. Ze ontwikkelde een rustieke, appetijtopwekkende stijl met elegante toetsen die onmiskenbaar mediterraan aandoen met even goed echo’s uit Italië als het Midden-Oosten. Haar bereidingen zijn kleurrijk en herkenbaar. Het gedachtegoed om met alleen bio producten te werken heeft ook zijn impact op smaak en voedzaamheid. Zo bevatten bijvoorbeeld groenten, granen en fruit geteeld op biologische wijze veel meer mineralen en sporenelementen die voor hogere smaakintensiteit zorgen en tegelijkertijd rijk zijn aan bouwstoffen voor het lichaam.

FERM

Lindenstraat 10, 3140 Keerbergen

http://www.ferm.bio

Meer info over het Belgische biolabel Biogarantie:  www.biogarantie.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.