Chef Yannick Van Aeken (ex-Noma) opent restaurant in hartje Brussel

HumphreyOp 29 februari 2016 openen de deuren van het Brusselse restaurant Humphrey. Achter het fornuis staat chef-kok Yannick Van Aeken. Het nieuwe restaurant heeft zijn naam te danken aan de bekende acteur Humphrey Bogart en het citaat ‘Play It Again Sam’ dat refereert naar de film Casablanca. Humphrey heeft namelijk zijn intrek heeft genomen nabij het Stripmuseum, in het gebouw waar ook het onafhankelijke platenlabel [PIAS] (‘Play it again, Sam’) is gevestigd. 

Humphrey is het nieuwe, langverwachte project in hartje Brussel van chef Yannick Van Aeken en Glen Ramaekers. De basis is een keuken die indruk moet maken. Yannick werkte zes jaar bij het legendarische restaurant Noma in Kopenhagen en was er vier jaar de souschef van Rene Redzepi. Daarvoor werkte hij ook nog in het Baskische toprestaurant Etxebarri.

Na enkele pop-ups is Yannick nu klaar voor een nieuw project waar hij volledig zijn eigen ding kan doen. Bij Humphrey hoeft men geen Noma-toestanden te verwachten, maar eerder een keuken waar de ‘gewone’ culinaire wereld en de topgastronomie elkaar raken. Yannick Van Aeken: “In de keuken gaan we vaak werken met vergeten groenten, die we op termijn ook zelf zullen kweken. We laten ons ook inspireren door impressies die we hebben opgedaan tijdens onze reizen. Eén ding is zeker: we gaan ons niet in een hokje laten duwen.”

De 30-jarige chef en zijn team zullen bewijzen dat de Brusselse streekgastronomie mooi gecombineerd kan worden met exotische en zelfs mondiale invloeden. Op het menu staan zowel frisse als verrassende gerechten met uitgesproken smaken, die gecombineerd worden met andere streekproducten, originele wijnen, ambachtelijke bieren van o.a. Brussels Beer Project en brouwerij De Triest.

Zakenpartner Glen Ramaekers, een oud-student van hotelschool Ter Duinen in Koksijde, baatte jarenlang ’t Archief in Hombeek uit. Nadien was hij actief als vertegenwoordiger bij Swaffou en Claessens. Hij promoot al jaren de Filipijnse rum Don Papa, die afkomstig is uit de geboortestreek van zijn moeder. Zijn productkennis komt bij Humphrey’s goed van pas. Glen: : “In het restaurant hanteren wij trouwens een totaal nieuwe, innovatieve aanpak, die draait rond duurzame, gezonde en ecologisch verantwoorde producten.”

Vincent Sibourg doet bij Humphrey de zaal. Hij is ook geen onbekende in de restaurantwereld, want 19 jaar lang was hij maître d’hôtel van restaurant Sea Grill.

De kruiden, het fruit en de vergeten groenten die in de keuken van Humphrey verwerkt worden, zullen in de binnentuin van het restaurant alsook op de vier hectare grond in het Mechelse gekweekt worden. Er wordt zelfs aandacht besteed aan eetbare sierteelt. In dit verband zal Humphrey nauw samenwerken met Bart Belmans van Sanguisorba, een kleinschalige kwekerij in Ranst die gespecialiseerd is in het kweken van kruiden en wilde planten.

Humphrey zal geopend zijn voor lunch en diner maar ook voor een verzorgd ontbijt. Julie De Block staat tussen 8 en 11 uur ’s morgens in voor de ontbijten met heerlijke kwaliteitskoffie. Alles wordt ter plaatse bereid met zoveel mogelijk organische, natuurlijke producten die symbool staan voor onthaasting.

Het restaurant biedt plaats aan 35 personen. Aan de bar kan je terecht voor een aperitief of cocktail. De Brusselse architect en cafégoeroe Frédéric Nicolay stond in voor de inrichting. Het karaktervolle interieur combineert hout met groene tinten.

Humphrey

Restaurant & Much More
Sint-Laurensstraat 36-38
1000 Brussel
Info & reservaties via www.humphreyrestaurant.com

HET TEAM

De Humphrey-kar wordt getrokken door het tweespan Yannick Van Aeken en Glen Ramaekers. Samen staan ze in voor het management en aankoopbeleid.

Chef-kok Yannick Van Aeken studeerde af aan hotelschool Ter Duinen te Koksijde en volgde ook een chocolade-patisserie opleiding bij PIVA in Antwerpen. Hij liep stage in Chez Bru in Eygalères (Frankrijk). Daarna stond hij o.a. aan het fornuis in twee van de meest gerenommeerde restaurants ter wereld, namelijk één jaar bij Etxebarri in Axpe (Spaans Baskenland) en zes jaar als souschef in restaurant Noma in Kopenhagen (Denemarken). Hij tekende ook voor spraakmakende pop-ups in Ierland, Antwerpen, Brussel, Beersel en Mechelen.

Medevennoot Glen Ramaekers behaalde zijn diploma aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep stages bij Roger Verger (Mougins, Frankrijk), Scholteshof (Kermt) en La Pyramide (Vienne, Frankrijk). Glen begon zijn loopbaan als sommelier bij Scholteshof en Sea Grill (Brussel). In 2002 en 2003 bereikte hij de finale van de officiële meesterschapswedstrijd ‘Eerste Sommelier van België’. Hij baatte gedurende vijf jaar een eigen restaurant uit in Hombeek (’t Archief) en werkte ook bij wijnen- en Japanse producten-specialist Swaffou en Groothandel Claessens.

Maître d’hôtel Vincent Sibourg is ook geen onbekende, want gedurende 19 jaar was hij maître d’hôtel van het Brusselse sterrenrestaurant Sea Grill. Daarvoor was hij kort aan de slag als deputy manager in Hotel Campanile te Doncaster (Groot-Brittannië).
Vincent studeerde aan het Koninklijk Atheneum & Hotelschool in Spa en behaalde een diploma hotelmanagement in Luik.

Koen Vandenbulck is souschef. Vanuit zijn slagersopleiding bouwde hij een grote expertise op.

Julie De Block, levenspartner van Glen, staat in voor de binnentuin en zorgt tevens voor de ontbijten.

HET [PIAS]-GEBOUW

Humphrey is gevestigd in het gebouw waar ook het onafhankelijke platenlabel [PIAS] (‘Play it again, Sam’) zijn intrek heeft genomen.

Dit gebouw werd opgetrokken in 1932 in opdracht van ‘La Presse Socialiste’, die er de persen onderbracht van het inmiddels verdwenen dagblad ‘Le Peuple’.

Architecten Fernand Brunfaut en zijn zoon Maxime (die ook het Centraal Station afwerkte na het overlijden van Horta) ontwierpen het gebouw in een, voor die periode, uiterst vooruitstrevende modernistische post-art nouveau-stijl. ‘s Nachts kon men achter de grote raampanden de persen zien draaien onder het schitterend torentje dat als een vuurtoren waakte over de stad.

In 1974 verliet de drukkerij het pand. Drie jaar later volgde ook de redactie van de krant.

De gevel kreeg in 1989 een beschermd statuut. Toch bleef het gebouw er tot in 2001 verwaarloosd bijstaan. In dat jaar werd het gebouw aangekocht door het Prinsdom Asturië dat de nodige renovaties deed om er tussen 2005 en 2012 diens delegatie bij de Europese Unie in onder te brengen.

In 2015 namen [PIAS] en tevens een aantal zuster- en aanverwante bedrijven (o.a. een uitgeverij van muzikale publicaties, een verdeler in de Benelux van onafhankelijk film, een onafhankelijke productie- en distributiemaatschappij en een managementbedrijf voor artiesten) hun intrek in het gebouw. www.pias.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.