Dierendonck, online butchershop brengt vlees van sterrenrestaurant thuis op uw bord

Nieuwjaarsgesprekken aan het feestdiner …

Te veel alcohol is ongezond, ja, maar minstens 1 glas rode wijn per dag is wel gezond want dit zou het kankerrisico verlagen. Is het de wijn of de alcohol zelf? Wijn, en ook sommige andere alcoholische dranken, zouden wel enig beschermend effect kunnen bieden naar hart- en vaatziekten en algemene sterfte toe. Studies hierrond spreken elkaar tegen. Bij meerdere glazen per dag zal de schadelijkheid van de alcohol bovendien al snel de bescherming overtreffen…

Dat te veel visolie ongezond is weten we nu allemaal, vis zou te veel metalen bevatten of vol plastiek zitten door de plastic soup in de oceaan. Over naar vlees dan maar en ook hier zit niet iedereen op de zelfde golflengte. De Hoge Gezondheidsraad wil hier komaf mee maken door alle feiten eens op een rijtje te zetten.

Ongeveer 30% van alle gevallen van kanker vindt zijn oorsprong in voeding. Vooral rood vlees eet je beter niet te vaak. Gematigd verbruik van rood vlees zou het aantal gevallen van dikkedarmkanker echter al met 10 tot 20% kunnen doen dalen. Met gematigd gebruik bedoelt men niet meer dan 500 gram per week. Onder rood vlees verstaan we alle diersoorten behalve gevogelte: o.a. rund, varken, schaap of lam. Tip, gebruik bij het bakken of braden van rood vlees  specerijen en aromatische kruiden die van nature antioxidantia bevatten zoals look en rozemarijn en als laatste, bak het ook niet te bruin!

Minder vlees eten, en vooral minder vet vlees, is ook belangrijk voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Tot zover enkele flarden van gesprekken … toen kwamen mijn gerechten op tafel.

Vlees! Jawel en online besteld! Hé?

Ik besliste enige tijd geleden om minder maar beter vlees te eten. Net vóór de feestdagen deed ik mijn eerste online bestelling bij Hendrik Dierendonck.

Waarom Dierendonck denken jullie misschien?

Hendrik levert aan sterrenrestaurants, chefs als Sergio Herman, David Martin, Kobe Desramault en vele anderen zijn klant bij Hendrik. Hij heeft als sleutelwoorden ambacht, terroir en passie en is sinds 1970 continu op zoek naar het beste vlees. Hendrik gaat hierin heel ver want op zijn eigen boerderij kweekt hij West-Vlaams Rood Rund, een uiterst zeldzaam rundvee ras, ook erkend als streekproduct. De Westvlaamse polderweiden en het zeeklimaat liggen aan de basis van de smaakeigenschappen van het vlees van dit rode ras.

Hendrik Dierendonck bracht ook het Menapisch varkensras opnieuw tot leven. 2.000 jaar lang, al van de Menapiërs, een barbaarse, Keltische volksstam die leefde in de streek tussen kust en Schelde, leek het Menapische varken verdwenen voor de eeuwigheid. De comeback van het Menapische varken was een terugkeer naar de pure kwaliteit van vlees waarbij dieren de tijd kregen om te groeien en te rijpen. Het nieuwe Menapische varken combineert oude ambacht met nieuwe goesting om het anders én beter te doen. Een krachtige volle smaak, goed doorspekt en stevige textuur: het Menapisch varken ziet er niet alleen anders uit, het smaakt ook anders, en beter! De vrije uitloop en de unieke voeding van linzen en oude graansoorten geven het vlees een rijke complexiteit. De pure smaken van een varkenskroon, manchetta, worst of varkensgebraad met hooi zijn een ode aan onze Bourgondische traditie. Het manifest: duurzame kweek, gevarieerde voeding, vrije uitloop, neen tegen antibiotica, terug naar traag en back to the roots.

Je merkt het, sterke argumenten om voor Hendrik Dierendonck te kiezen, menig foodie zal dit kunnen beamen.

Bij het bekijken van de webshop van Hendrik Dierendonck komt het water je alvast in de mond. Een bestelling plaatsen is hier trouwens heel eenvoudig. Onder ‘Meat Online’ maak je eerst de keuze tussen Apéro/Rund/Menapisch varken/Gifts of Eindejaarsspecialiteiten. Hieronder overloop ik kort enkele opvallende producten in het ruime aanbod. Oh ja, als liefhebber van ‘streekproducten’ en onder het motto ‘lekker van bij ons’ bestelde ik rosbief van West-Vlaams Rood Rund, gedroogde entrecote, Menapisch varkensgebraad met hooi gerijpt in smout en boerenworst handgesneden met kruiden.

De levering aan huis? Werkwijze.

Elke bestelling wordt met een doordacht logistiek systeem aan huis (Benelux) geleverd . Elk stuk vlees wordt vers afgesneden en vacuüm verpakt, op die manier blijft het langer vers. Vlees dat vacuüm is getrokken, kan gerust een week, tot 10 dagen perfect bewaard worden onder gekoelde temperatuur. De bestelling wordt mooi verpakt en in een isomodoos gelegd op en onder laagjes icepacks.

Onmiddellijk na mijn bestelling ontving ik een bevestigingsmail. Even later volgde een mail van het transport bedrijf Dynalogic met een track&trace link om het pakket te volgen. Zij brachten mij ook een half uur voor de levering op de hoogte via sms. Handig toch?!

 

Om de kwaliteit te garanderen, het is immers vers vlees, is er slechts één enkele aanbieding mogelijk. Het is dus belangrijk om het aflevermoment goed uit te kiezen, je hebt ook de mogelijkheid om bij bestelling een tweede adres op te geven, bvb dat van je buur. Zo behou je toch wat flexibiliteit ingeval je toevallig eventjes weg bent.

Bij elke bestelling wordt ook altijd een ‘tasting card’ mee gegeven. Hierop staat de smaak van de rassen uitgebreid beschreven.

 

 

Hoe moet u het vlees bewaren eens u het hebt ontvangen?

Ook vacuüm verpakt vlees moet gekoeld bewaard worden. Bewaar het vlees daarom steeds in de koelkast. Heel belangrijk, laat het vlees zo’n 15 minuten rusten voor u het gaat bakken of grillen. Het vlees kan ook bewaard worden in de diepvriezer voor een lange maar beperkte tijd.

Onze mening?

Het blijft toch altijd afwachten. Een grote naam, tonnen vakmanschap, een ijzersterke reputatie, op het moment dat die eerste hap genomen wordt… wauw! Wat heeft dat vlees een uitstekende kwaliteit, vol smaak, su-per-mals, top. We hadden er natuurlijk wel alle vertrouwen in. De professionaliteit, de passie en liefde voor het vak van Hendrik en zijn team zorgen voor een hoogstaande culinaire beleving. Bestel je pakket om samen met vrienden of familie het heerlijke aanbod van Dierendonck te ontdekken, je zal snel weer geneigd zijn om opnieuw te bestellen.

Kortom, Hendrik Dierendonck brengt het vlees van de sterrenrestaurants thuis op uw bord.

 

Het aanbod?

APERO:
Dierendoncks specialiteit: Gedroogde Entrecote,

We droogden deze entrecote van West-Vlaams Rood Rund voor een maand lang volgens een bepaalde procedure. Hierbij wordt het vlees blootgesteld aan constante veranderingen in temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Hierna wordt het vlees in zeezout en kruiden gelegd en daar rijpt het nog een 4 à 6 weken verder.
Resultaat: een krachtige smaak met een boterachtige, nootachtige smaak. Een hot item voor heel veel sterrenrestaurants.

Daarnaast ook droge worst West-Vlaams Rood by Brandt & Levie / West-Vlaams Rood Rund Pastrami / wildpaté van hert, fazant of haas/spek

RUND:
Extra rosbief West-Vlaams Rood Rund / Côte à l’os van West-Vlaams Rood Rund / Contrefilet / Normande 4 weken gerijpt / Holstein vijf weken gerijpt / Rubia Galega Spaans 12 jaar oud rund 4 weken gerijpt / Simmental de Bavière: vier weken gerijpt / Hereford: vier weken gerijpt / Côte à l’os  / Freygaard, in Finland, ook wel het land van de 1000 meren genoemd, hebben de runderen in de zomer de mogelijkheid om te grazen in een prachtig panoramisch landschap van groen gras en blauwe meren, 4 à 5 weken gerijpt / Hamburger Meatlover By Dierendonck / Stoofvlees van West-Vlaams Rood en een Butchers Special Degustatiebox gerijpt vlees voor wie moeilijk kan kiezen, deze houdt in: 4 weken gerijpte Holstein, West Vlaams rood rund, Hereford & Simmental.

In deze fantastische box komt de pure ambacht van onze slagers het allerbeste tot zijn recht. Wij bieden vier stukken gerijpte côte à l’os aan van telkens één kilogram. De stukken worden niet alleen met zorg uitgekozen door samen te werken met gepassioneerde boeren, maar ook nog eens volgens de regels van de kunst opgeschoond door onze slagers.

Menapisch varkensgebraad met hooi gerijpt in smout

MENAPISCH VARKEN:
Varkenskroon menapisch varken (al of niet in smout gerijpt) / Boerenworst met kruiden / Boerenring / Gerookt smout in Weck-potjes.

GIFTS:
The Dierendonck Salting Kit:

De Dierendonck Salting Kit bevat alles wat je nodig hebt om met verschillende
 droge kruidenrubs zelf uw eigen spek te zouten en een eigen smaak te geven.

Olijfolie als perfecte mix bij vlees.

Sea salt flakes, deze pyramidevormige vlokken hebben een verfijnde smaak en geven een krokante toets aan je gerecht.

Daarnaast ook de mogelijkheid om een cadeaubon, -box of Carcasse boek te kopen. In zijn boek geeft Hendrik Dierendonck zijn beste recepten prijs uit de keuken van restaurant Carcasse, zowel zijn beroemde vleesrecepten als heerlijke groentebereidingen.

EINDEJAAR:
De Gascon Kapoen is een oeroud ras dat aan een heropleving bezig is. Ze leeft buiten vanaf de lente en krijgt onder andere maïs en melk om het vlees een extra smaak te geven. Deze Kapoen is gewikkeld in een handdoek om het vet een beetje te herverdelen en het in het vlees te laten dringen. Hierdoor krijg je een hele malse smaak in de mond. Een echt festijn 2 à 2,5 kg, Bastide kapoen van 4,5 kg, kapoen Cendré een afstammeling van de hoevekip uit Gers van 3,5 à 4 kg, wildpaté, fonds (wild, gevogelte, bruin), Paté en croûte, een pithivier is een hartige pastei van bladerdeeg, die warm wordt gegeten.
De Dierendonck pithivier is gevuld met kip, varken, morilles, pistaches en foie gras.

De pithivier weegt ongeveer 1,2 kg en is voor 4 personen.

https://www.facebook.com/dierendonckhendrik/videos/1955700171359668/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.