Martin’s Rentmeesterij, oud en nieuw vormen uniek luxueus 4*hotel.

Midden 2018 opende Martin’s Hotels in Alden Biesen een viersterrenhotel met een uniek concept. De 13de eeuwse rentmeesterwoning van Landcommanderij Alden Biesen, sinds 2000 beschermd erfgoed, onderging een complete restauratie en vormt samen met een moderne nieuwbouw een luxueus hotel met 72 comfortabele kamers (waarvan 3 suites in het historische deel), wellness, gastronomisch restaurant en cocktailbar. Het hele hotel werd bovendien, uit respect voor de natuur, harmonieus geïntegreerd in het prachtige omliggende landschap.

Limburg is alvast een parel rijker, missie geslaagd.

Bij aankomst in Martin’s Rentmeesterij werden we ontvangen in een riante lobby, gelegen tussen de piekfijn gerestaureerde rentmeesterwoning aan de rechterzijde en de hotelkamers aan de linkerzijde. Deze ruimte is door de grote glaspartijen zeer klaar en biedt een open zicht op de achtergelegen Haspengouwse natuur.

De kamers zijn voldoende ruim, gaan van 25m² tot 35m², en werden in een L-vormig gebouw rond een Engelse tuin gebouwd. Enkele hebben een buitenterras. De suites zijn indrukwekkend en hebben een grootte van respectievelijk 64m², 80m², en 118m² (jawel!) voor de duplex ‘Mary’ genaamd. Het zwembad, de sauna en het welnessgedeelte bevinden zich ondergronds en geven uit op een terras dat werd uitgegraven in de binnentuin.

Naast de 3 luxueuze suites bevinden zich in de oude rentmeesterwoning ook nog een oude schuur die werd omgetoverd tot een prachtige feestzaal met adembenemend zicht op het houten dakgebinte, een (whisky)bar en enkele kleine sfeervolle salons.

   

Culinair benieuwd als we zijn beginnen we onze ontdekking in het restaurant AKKO (deze naam te danken aan de oprichters van het domein Alden Biesen, de Teutoonse Orde, die kruistochten organiseerde naar het beloofde land Israël en meer bepaald de heilige stad Jeruzalem. Na de inname van de stad Akko richtte de Orde er een veldhospitaal op voor kruisvaarders, ze kregen er onderdak en kon men terug op krachten komen om de reis verder te zetten naar de Heilige stad Jeruzalem, maar dit geheel ter zijde.).

In het restaurant treffen we opnieuw grote glaspartijen aan waardoor niet alleen de Engelse tuin en boomgaard zichtbaar zijn, maar ook de 150m verder gelegen waterburcht van de Landcommanderij. Later komt hier nog een bloemenweide bij en volgt de aanleg van een kruidentuin. De opvallendste kenmerken naast de vele lichtinval zijn het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout voor wanden en tafels, maar vooral ook de grote open keuken. De draaibare designstoelen zijn trouwens supercomfortabel.

In de keuken staat chef Kevin Bonnano achter het fornuis. Een jonge 35-jarige topchef die tot voor kort actief was in het restaurant Le Cinquième, waar hij tot de lichting Jong Keukengeweld hoorde en met 14/20 in de Gault&Millau scoorde. Het keukenteam wordt aangevuld met de Nederlandse souschef Arjen Greve, en gedreven keukenmedewerkster Jolien Jeurissen.

Het restaurant richt zich niet enkel op hotelgasten maar op iedereen die betaalbaar gastronomisch wil tafelen. Gasten kunnen kiezen uit één van de menuformules in 3, 4 en 5 gangen voor respectievelijk €45, €57 en €69 of à la carte uit vier voor- en vier hoofdgerechten en enkele desserts. Een beperkte kaart, dit zien we graag. Kevin Bonnano kiest voor een pure keuken, wil zoveel mogelijk met Limburgse producten werken en geeft groenten een belangrijke plaats in zijn gerechten.

Als aperitief kregen we de keuze tussen een klassieke kwaliteitschampagne, Champagne Pommery, of een lokale schuimwijn. Steeds geïnteresseerd in streekproducten, koos ik voor de Belgische schuimwijn. Dit bleek Schorpion te zijn, afkomstig van een 2 hectare grote wijngaard in Vliermaal. De Schorpion Brut méthode traditionelle heeft een rijping van 18 maanden “sur latte”, mooie volle smaak van Chardonnay met toevoeging van Pinot Noir. Het suikergehalte is 8gr/ltr.

De bijhorende hapjes waren meer dan geslaagd. We kregen een crème van Parmezaanse kaas met gedroogde paprika, crackers met sesamzaadjes, pompoen- en zonnebloempitten en een kroepoek van paprika met quenelle van zwarte olijven en gel van rode paprika.

Daarna volgde het 3-gangen menu. Als dessert koos één iemand voor het assortiment Franse en Belgische kazen.

***

•gemarineerde zeeduivel-bergamot-frisse groentjes,
•100 dagen kip-veloute-wortels-vadouvan,
•mandarijn-zwarte chocolade – speculoosijs – cookies / of kaasplank, vergezeld van een Taylor’s 10y old Tawny port.

***

Zowel het keuken- als zaalpersoneel straalt rust uit. Ze hebben alles onder controle. Dit zorgt voor een aangenaam en ontspannend genieten. Het restaurant zelf is gezellig ingericht, met ruim zicht op de open keuken. Het menu is correct geprijsd, je krijgt waar voor je geld. Als tip kunnen we echt aanbevelen om voor het aperitief naar de cocktailbar te trekken. Hier kan je trouwens ook terecht nà de maaltijd. Voor de afsluitende koffie opteerden we voor een Late Night Coffee (Campari, Bombay Sapphire, Martini Rosso, Tia Maria, Espresso) en Espresso Martini (Tia Maria, Vodka, Sugar Syrup, Espesso). Hééérlijk.

Cocktails in de Knight’s Bar

Gasten van Akko kunnen aperitieven in het restaurant of in de bar en één van de comfortabele salons. Mixologist Elias Edlbi heet u hartelijk welkom. Deze jonge Syrische barman maakt smaakvolle cocktails en werkt hierbij met verrassende ingrediënten zoals gebrande kardemom of nootmuskaat. Maar wat een verademing. Dit is niet de zoveelste onopvallende hotelbar, Elias tilt zijn Knight’s Bar op tot een karaktervolle topbar. Hij is hiermee zeker niet aan zijn proefstuk toe. Tot voor kort was hij immers actief in het werelberoemde Central Station Bar, een cocktailbar in Beiroet, n° 25 van de World’s 50 Best Bars en n° 1 Best Bar of Africa and The Middle East.

Elias gebruikt lokaal gestookte jenevers zoals Bilzers Dreupke en Biesenborrel met aromatische oosterse ingrediënten zoals rozemarijn, koriander en steranijs. Wauw!

Eén met de natuur.
Bij het inchecken werd ons spontaan een zeer interessant foldertje overhandigd met een viertal mooie wandelroutes. Het startpunt is gelegen op de parking rechtover de Landcommanderij zo’n 150m verder. De uitgestippelde en bewegwijzerde routes variëren van 4 tot 16 kms, de langste leidt naar het Wijnkasteel van Genoels-Elderen, een absolute aanrader. Ook een aantal fietsroutes hebben hun startpunt op deze parking, die trouwens voorzien is van verschillende laadpalen voor elektrische voertuigen. Over deze fiets- en wandelroutes kom je alles te weten op deze link van Alden-Biesen. Genieten maar!

 

Martin’s Rentmeesterij

Kasteelstraat 2
3740 Bilzen

+32-(0)89 44 21 21

mrm@martinshotels.com

Contacteer Martin’s Rentmeesterij

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.