Cum Laude geslaagd met nieuwe, getalenteerde jonge chef.

Ook al heb je een naam die klinkt als een klok, ben je gehuisvest in een door UNESCO als werelderfgoed geklasseerd Groot Begijnhof, het succes van een restaurant is het resultaat van de kennis en inzet van het hele keuken- en zaalteam, en dit iedere dag opnieuw.

Cum Laude, het restaurant van de Leuvense Faculty Club, trok de kaart van de vernieuwing en heeft sinds kort een nieuwe chef, de 26-jaar jonge Marius Bosmans.

De uitdaging is groot. In een locatie die bulkt van eeuwenoude historische karakteristieken wil Marius Bosmans zorgen voor verfijning en zo de keuken naar een hoger, verfijnder niveau tillen met meer culinair plezier en beleving. Aan ervaring ontbreekt het de kersverse chef niet. Met keukens als die van Tim Boury (1 jaar als patissier) gevolgd door 4 jaar als souschef van Thierry Theys in restaurant Nuance op zijn palmares lijkt hij goed gewapend voor zijn opdracht. Beide klasserestaurants hebben twee Michelin sterren en respectievelijk 17 en 17,5/20 in Gault & Millau en behoren tot de top in België.

Ook al wil de beloftevolle chef op termijn zijn eigen restaurant runnen, tot het zover is wil hij bij Cum Laude een Frans-Belgische keuken brengen, à la carte, met een business lunch en als topper een menu volgens het ritme van de seizoenen. De chef is ook fan van Oosterse invloeden, in de gerechten worden vaak Japanse invloeden verwerkt.

 

Met hoog gespannen verwachtingen trokken we naar Cum Laude, vol enthousiasme om het seizoensmenu te ontdekken. Voor de 4-gangen-versie werd 64 € (93 € met passende wijnen) gevraagd, 76 € voor 5 gangen (107 € met passende wijnen).

Starten deden we met enkele smaakvolle kleine hapjes zoals een krokantje van aardappel met rundstartaar, mosterdzaadjes, zilveruitje, gevolgd door een koekje met huisgerookte zalm, avocado en gedroogd zeewier, nadien een gepocheerde oester met koolrabi, oestersap, chili-olie om te eindigen met tartaar van licht gerookte makreel met kaviaar. Als aperitief kozen we voor bubbels, meer bepaald voor Champagne Taittinger.

De bediening was attent en professioneel zonder opdringerig te zijn. Hun kennis van de wijnen en van de producten verwerkt in het menu was een leuke aanvulling.

De toon was alvast gezet, vervolgens werd er brood aangebracht. Niet minder dan 3 in huis gebakken broodsoorten werden aangeboden, zuurdesembrood, fougas met olijven en brioches. Zeker het vermelden waard is de afkomst van de granen en de samenwerking met BoerEnCompagnie, een kleinschalig, gemengd landbouwbedrijf in de rand rond Leuven dat een viertal landbouwbedrijven samen met de lokale gemeenschap groepeert in het teken van duurzame landbouw met focus op lokaal, ecologisch en fair geproduceerd voedsel.

Overheerlijk brood in samenwerking met BoerEnCompagnie

Daarna volgde het 5 gangen menu (met geheel onverwacht zelfs nog een extra tussengerechtje vóór het eigenlijke dessert).

Zeebaars, daikon (witte rammenas), hangop (melkproduct met kwarkachtige structuur), boekweit, tijm, miso (pasta van gefermenteerde soja).

 

Langoustine, venkel, watermeloen, mierikswortel, jalapeño (chilipeper), hijiki (bruinzwart Japans zeewier).

 

Foie gras, Elstar appel, Maitake (of Eikhaas is een geneeskrachtige houtzwam), gekonfijte bessen.

 

Haas, Maitake, Portobello, Elstar appel, bessen.

 

Sorbet van Bergamot (Aziatische citroen), espuma.

 

Framboos, basilicum, shortbread speculoos en kaneel, patissière, witte chocolade.

Nadien werd er koffie opgediend. Deze werd vergezeld met een heuse chocoladeboom (niet bedoeld om op eten en gemaakt van 80 jaar oude chocolade), met huisgemaakte delicatessen zoals, macarons met kastanje, marshmallows met yuzu en pralines met een ware smaakexplosie.

De bewuste ‘chocoladeboom’ met huisgemaakte lekkernijen

Cum Laude is Latijn voor ‘met lof’ en wordt gebruikt voor studenten die hoge cijfers behalen voor hun examen. Wat CuliPress betreft heeft Marius Bosmans zijn ingangsexamen alvast glansrijk doorstaan. Cum Laude heeft na de opfrissing van het interieur van het restaurant in 2017, een nieuwe website eerder dit jaar en met het aantrekken van een nieuwe chef alle troeven in handen voor een be’lof’tevolle toekomst. Cum Laude en Marius Bosmans, wij zullen u met interesse verder opvolgen.

Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven – 016/32.95.00

Link naar website restaurant Cum Laude

Eén reactie

  1. Doe zo verder Marius, wij zijn fier
    Op u.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.