Colruyt ondersteunt jonge Belgische brouwers en breidt bierassortiment uit met 16 craftbieren

Colruyt brengt vernieuwing in assortiment met 16 Belgische craftbieren

Supermarktketen gaat samenwerking aan met 9 ambachtelijke brouwerijen
Colruyt breidt zijn bierassortiment uit met 16 experimentele craftbieren en gaat daarvoor een samenwerking aan met 9 kleine, onafhankelijke brouwerijen van over heel België. Als Belgisch bedrijf wil de retailer jonge, lokale brouwers ondersteunen in hun activiteiten. De bieren zijn sinds kort beschikbaar in 30 à 50 Colruyt-winkels, voornamelijk in de regio waar ze gebrouwen worden. Vanaf begin augustus is er ook een degustatiebox met 6 craftbieren verkrijgbaar in alle winkels. Jo Panneels, bierconsulent bij Colruyt, selecteerde de 16 nieuwkomers zelf en trok daarvoor door België, op zoek naar de beste craftbieren. Met deze extra referenties wil de supermarktketen vernieuwing brengen in zijn bierafdeling en tegelijk meegaan met de trends in de biermarkt.

Bierafdeling is 99 % Belgisch
De bierafdeling bij Colruyt is 99 % Belgisch en omvat de belangrijkste biersoorten en -stijlen. “Als Belgisch retailer vinden we het belangrijk om Belgische brouwerijen te ondersteunen,” vertelt bierconsulent Jo Panneels. “Vandaar onze focus op Belgische bieren. Daarnaast zijn kwaliteit en vakmanschap de rode draad doorheen ons assortiment. En we kijken uiteraard naar de trends in de biermarkt. Vernieuwing is belangrijk want we willen onze klanten blijven inspireren.” In het segment van de genietbieren groeit Colruyt dubbel zo snel als de markt. Maar in die categorie was er nog een leemte. Jo Panneels: “Craftbieren maken een sterke opmars en dat puzzelstukje misten we nog in ons aanbod. We blijven inzetten op onze expertise en de introductie van de craftbieren maakt daar deel van uit. Door hun grote klasse en lokale verankering passen deze bieren ook perfect binnen onze filosofie.“

Karaktervolle bieren met experimenteel kantje
De term ‘craft beer’ komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het zijn ambachtelijke bieren met een experimenteel kantje, gebrouwen door kleine, onafhankelijke brouwerijen. “Een creatieve knipoog is nooit ver weg, zowel qua inhoud als verpakking,” vertelt Jo Panneels. “Zo brouwt Hof ten Dormaal een bier met witloofwortels. Brouwerij Belgoo gaf zijn IPA de ludieke naam Bloemekei, een verwijzing naar de florale hoptoetsen. En op de Super Sanglier van Brasserie Minne staat een everzwijn verkleed als superman. Hoe gekker, hoe liever. Wat niet wegneemt dat dit kwalitatief hoogstaande bieren zijn. Vaak gaat het om relatief jonge, kleine brouwerijen die, los van alle tradities en commerce, aan het experimenteren slaan en zo de bierwereld heruitvinden.”

Craft Beer Discoverybox
De craftbieren worden aangeboden in een verpakking van 4 flesjes. Jo Panneels: “Dat is een bewuste keuze. Vier flesjes zijn ideaal om een bier uit te proberen én om het te delen. De inspiratie daarvoor haalden we uit de craft scene zelf, waar het de gewoonte is om samen te komen onder bierliefhebbers en flesjes bier met elkaar te delen.” Vanaf begin augustus is er ook een degustatiebox verkrijgbaar in alle 240 Colruyt-winkels in België. Daarin zijn 6 bieren van 6 verschillende brouwerijen vertegenwoordigd: Keekebisj (Belgoo), Witgoud (Hof ten Dormaal), XX-Bitter (De Ranke), Rouge Ardenne (Brasserie Minne), Rebel Local (‘t Verzet) en Land van Mortagne (Alvinne).

Eigen bierconsulent pikt 16 nieuwkomers uit
Jo Panneels is sinds 2016 bierconsulent bij Colruyt. Hij adviseert de aankoper bij de samenstelling van het bierassortiment en volgt de trends en nieuwigheden op de markt. Als biersommelier geeft hij ook foodpairingtips in de Colruyt-folder en op de website. Voor de selectie van de craftbieren trok hij samen met de aankoper heel België rond. Hij selecteerde 16 bieren van 9 verschillende brouwerijen, op basis van verschillende criteria. Jo Panneels: “Kwaliteit is er uiteraard één van. De brouwerij moet ook het volume kunnen produceren om 30 à 50 Colruyt-winkels te bevoorraden. En we wilden absoluut een mix van biersoorten en -stijlen: van blond over roodbruin tot donker. En van wit- en fruitbieren tot IPA’s en sour ales. We kozen ook bewust voor brouwerijen uit verschillende regio’s, van West-Vlaanderen tot Namen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.