Aux Armes de Bruxelles, rijke geschiedenis en liefde voor Belgische gastronomie!

Aux Armes de Bruxelles, een restaurant in de Brusselse Beenhouwersstraat doet bij menig restaurantganger meer dan één belletje rinkelen.
Even googlen leert dat de naam al sinds 1921 bestaat toen de Vlaming Calixte Veulemans de deuren opende. In tussentijd heeft het mythische restaurant een bewogen geschiedenis achter de rug waarbij Aux Armes de Bruxelles in de gloriejaren zelfs een michelinster haalde en de thuisbasis was voor Charles Aznavour, Toots Tielemans Line Renaud en Johnny Halliday terwijl er eveneens leden van de koninklijke familie over de vloer kwamen, Jacques Brel had er zelf een eigen vast tafeltje! Ondanks de gunstige ligging, in het historisch centrum, en, geliefd door de Brusselaren, kwam er ook een periode van mindere culinaire prestaties en teloorgang door mismanagement.

Het was dan ook positief dat in 2018 bekend raakte dat de eigendom van Aux Armes de Bruxelles in handen kwam van Rudy Vanlancker, beter gekend als ‘Belgische mosselkoning’ van Chez Léon aan de overkant van de straat alsook van zijn gelijknamige restaurantketen (Léon de Bruxelles met meer dan 80 restaurants in Frankrijk. Het moet zowat het beste nieuws geweest zijn sinds jaren, Aux Armes de Bruxelles bleef bestaan, meer nog, Rudy Vanlancker stak zijn ambitie om er de mooiste brasserie van het Îlot Sacré van te maken niet onder stoelen of banken.

Sindsdien is het allemaal snel gegaan. De oude keuken sneuvelde compleet en werd helemaal herop gebouwd en vernieuwd met state-of-the-art apparatuur.  De zaal werd mooi gerestaureerd met respect voor het verleden. Het interieur uit de jaren 50 heeft een prominente rol met de houten meubels, banken en lambriseringen, authentieke parket en marmeren vloeren en last but not least de glas-in-loodramen.

11 oktober 2018 was het dan eindelijk zover, de vernieuwde Aux Armes de Bruxelles zwaaide de deuren open, dé aanleiding om een bezoekje in te plannen.

Toegegeven, eenmaal gereserveerd keken we er gretig naar uit. We waren er helemaal klaar voor toen we de draaideur openduwden en zeer enthousiast onthaald werden. Attentheid staat alvast bovenaan de eigenschappen van de mooi uitgedoste garçons. Hun stijlvolle uniforms met epauletten verwijzen naar het imago van weleer en tonen hier niet met de eerste de beste brasserie te maken te hebben. De zeer vlotte ontvangst zorgt dat men in no-time plaats kan nemen aan stijlvolle tafels met witte gesteven tafellakens en dito stoffen servetten. Aux Armes de Bruxelles is een groot restaurant. Het zaal gedeelte is eigenlijk in twee delen opgesplitst waarvan een ‘chiquer’ open ‘restaurant’-deel met alle eerder vermelde verwijzingen naar vroeger en een meer afgeschermd deel waar door compartimentering een intiemere sfeer kan bereikt worden.

Maar niet alles werd gewijzigd. De kaart verwijst trouw naar het verleden. Alle grote klassiekers van de (Belgische en Franse keuken) zijn een vaste waarde. De nieuwe chef, Cédric Callenaere, heeft meer dan zijn sporen verdiend in de brasseriewereld. Nadat hij eerder de keukens leidde van La Roue d’Or en La Brasserie de Bruxelles. Hij benadrukt dat zijn kaart een bijna perfecte kopie is van die uit de glorietijd van Aux Armes. ‘Hier geen espuma, zalfjes of tierlantijntjes, wel de grote klassiekers van de Belgische en Franse keuken, maar dan perfect bereid. Gegrilde tarbot op de graat, rogvleugel, vol-au-vent of een ‘pannenkoek comédie française’, die we in de zaal zelf flamberen met Mandarine Napoléon met een heuse steekvlam tot gevolg. En over een paar maanden willen we ook de gerechten in de zaal fileren en snijden.’

Als er een gerecht is dat je absoluut moet proeven wanneer je in Brussel langs komt, en in dit geval een dessert, dan is het wel een … bodding 🍮.
Dit gebak is wel degelijk typisch voor onze streek. Het is gemaakt van oud brood en gedroogde rozijnen, maar vormt veel meer dan een gewoon alternatief in plaats van restjes weg te gooien. Voor heel wat Brusselse gezinnen is bodding een van die plaatselijke tradities die niet verloren mogen gaan. Bij Aux Armes de Bruxelles wordt deze lekkernij opgediend met een kersencoulis erover. Kom dat proeven: je zult er geen spijt van hebben! 🙂

Benieuwd? Ontdekt alvast de top signatuurgerechten, de ruime keuze aan vegetarische gerechten, de indrukwekkende oesterbank en aanbod mosselen, de klassiekers en Brusselse gerechten in het menu.

Klaar voor een eerste kennismaking? Aux Armes de Bruxelles biedt voortaan ook van maandag tot vrijdag interessant geprijsde business lunchen aan. Voor de prijs van 24 € (2 gangen) of 27 € (3 gangen), heb je keuze uit 4 voorgerechten, 5 hoofdgerechten, en een nagerecht naar keuze! Het menu wordt tweewekelijks aangepast. Zij worden u aangeboden van 12.00 tot 17.00 uur.

 

https://www.facebook.com/CuliPress/posts/2185068981803775

https://www.facebook.com/AuxArmesdeBruxelles.be/posts/2254659507916355

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.