CASA ASTRID, Gents-Italiaanse olijfolie beleeft internationale opmars dankzij adoptieplan

Pure Gents-Italiaanse Extra Vierge Olijfolie kaapt internationale medailles weg.

Gent/Assisi, Casa Astrid – Toen Gentenaar Jean-Luc Decroo (60) in 2009 in Italië arriveerde, kende hij nog niet eens het verschil tussen een bananenboom en een olijfboom. Vandaag kaapt de voormalige elektronicatopman met zijn eigen extra vierge olijfolie Casa Astrid, gekweekt in de groene heuvels rond Assisi (Umbrië) – de ene internationale medaille na de andere weg. Wat begon als een interesse groeide uit tot een hobby, een passie en uiteindelijk een obsessie. Weldra hoopt Decroo zijn ‘adoptieplan voor olijfbomen’ in New York uit te rollen.

Wat maakt de olie van Casa Astrid zo uniek?
De olijven worden extra vroeg geplukt, wanneer ze nog groen zijn. Op die manier behouden ze alle oxidanten en vitaminen. Al het goede van de olijfolie komt zo ook effectief in de fles terecht. De olijven zijn amper van de bomen, of ze zitten al in de persen. De eerste 24 uur zijn cruciaal. Decroo volgt zijn olijven gedurende het hele proces nauwgezet op en waakt streng over de kwaliteit en de zuiverheid van zijn product. “Een olijf wordt onschuldig geboren. Het is aan de boer om die olijf volgens de regels van de kunst te verwerken tot heerlijke olie.” Casa Astrid draagt ook haar steentje bij aan het milieu. De kweek gebeurt nagenoeg volledig biologisch. Alle producten worden ecologisch verpakt. Is je fles leeg dan kan je gewoon een ecologische navulling bestellen. De olie wordt gebotteld in roestvrije stalen flessen om een optimale bewaring te garanderen. “Licht is namelijk één van de grootste vijanden van olijfolie. Een doorzichtige fles is dus een absolute no-go.”

Hoe het begon…
Jean-Luc maakte enkele decennia lang het mooie weer als topman in de elektronica business. Maar van de ene dag op de andere was het voor hem helemaal op en wilde hij die ene droom die hij samen met zijn vrouw Astrid koesterde, realiseren: een eigen plekje in Italië. Ze lieten hun oog vallen op een eeuwenoud landhuis in de groene heuvels rond Assisi, Umbrië, pal in een beschermd natuurgebied, de Monte Subasio dat onder de bescherming van Unesco erfgoed valt. Ze doopten het domein tot ‘Casa Astrid’ en begonnen met een zeer ingrijpende renovatie tot B&B.

Tijdens de verbouwingen kregen ze van een buurman te horen dat er op het landgoed ooit heerlijke olijfolie gekweekt werd, maar dat de olijfgaard in onbruik was geraakt. Het leek alsof de Gentenaar accuut besmet raakte. Met de hulp van lokale boeren bracht hij de olijfgaard en 1750 olijfbomen terug in de oorspronkelijke staat. De olijfgaard bestaat uit 3 variëteiten: 70% Moriolo, 15% Leccino en 15% Frantoio, met als resultaat een erg smaakvolle en bovenal gezonde olijfolie, die zo typerend is voor de regio.

De eerste oogst
De eerste oogst volgde in 2013. Er werd bijgestuurd, processen verfijnd en héél veel bijgeleerd. En dit jaar mocht de biologische extra vierge olijfolie van Casa Astrid al liefst drie medailles in ontvangst nemen. Zilver in Japan en Goud in New York én Italië. De erkenning uit Italië doet Jean-Luc het meest deugd. Van stilzitten is er uiteraard geen sprake. Na een intensieve cursus is hij sinds dit jaar ook trotse houder van een certificaat van olijfolie sommelier. “Want”, zo zegt hij, “olijfolie is net zo complex en divers in smaak als wijn.”

Gezonde, pure olijfolie
Olijfolie is de enige oliesoort die wordt geperst, en niet geproduceerd door verhitting of door toevoeging van chemische producten. Om de invloeden van licht, warmte en zuurstof zo veel mogelijk te beperken, slaat Jean-Luc de olie op in stalen vaten om deze enkele weken tot rust te laten komen. De olie wordt nadien vacuüm gebotteld in stalen flesjes, die geen zuurstof of licht binnenlaten.

Casa Astrid waakt streng over de kwaliteit en zuiverheid van haar olijfolie en kan daardoor ook een product aanbieden waarvan zeker is dat de consument het verschil proeft met de ‘mainstream’ olijfolie zoals die al te dikwijls in de winkelrekken in de supermarkten staat. Die bevat minder vitamines en bioactieve stoffen dan de extra vierge olijfolie zoals die van Jean-Luc en Astrid. De biologische olijfolie van Casa Astrid wordt geheel geproduceerd volgens de ambachtelijke regels van de kunst. En dat proef je dus ook.

De toekomst, een adoptieplan
De komende jaren wil Casa Astrid sterk uitbreiden, tot wel 7.500 bomen. Dat doet Jean-Luc onder andere met de hulp van adoptieouders. Je kan namelijk een boompje adopteren, voor jezelf of als een origineel cadeau. De boom krijgt dan een houten naamplaatje om en de kersverse adoptieouder ontvangt drie jaar lang premium olijfolie van Casa Astrid. Leuk extraatje: je staat tijdens de adoptieperiode steevast in contact met je boompje via WhatsApp. “De boom houdt je met berichtjes en foto’s op de hoogte van haar doen en laten, iedere ‘knipbeurt’ en hoe het met de olijfjes gesteld is. Voor elke geadopteerde boom planten we een nieuw jong boompje voor de volgende generatie. Het concept is een groot succes en ik ben volop bezig om ook mensen in de Verenigde Staten de kans te geven een boompje te adopteren. We gaan dit ontwikkelen met de hulp van enkele culinaire contacten die we legden in New-York.”

Hoeft het nog gezegd dat Jean-Luc niets liever doet dan de passie voor zijn product met anderen te delen? Daarom organiseert hij in oktober, volop in de oogstperiode, een culinaire driedaagse: ‘A taste of Assisi’. Tijdens het bezoek aan Casa Astrid kunnen de gasten de olijfoogst van dichtbij beleven. Als je wil, mag je zelfs een handje toesteken. Je krijgt verder een unieke blik achter de schermen. En natuurlijk hoort het proeven van olijfolie met een echte wijnsommelier, geheel volgens de regels van de kunst, er eveneens bij. Daarnaast word je helemaal ondergedompeld in de culinaire ontdekkingen die de streek van Umbrïe herbergt.

3 tips om olijfolie van goede kwaliteit te herkennen

De datum
Het is niet omdat olijfolie extra viërge was wanneer ze gebotteld werd, dat ze dat na lange tijd nog altijd is. Zelfs de beste olijfolies zwakken af na een bepaalde tijd, daarom is het in de winkel aangeraden om naar de botteldatum te kijken (die is jammer genoeg niet altijd makkelijk terug te vinden). Idealiter gebruik je je olijfolie tot maximaal 2 jaar na bottelen!

De geur
Giet wat olijfolie in een proper glas en warm het glas op met je hand. Laat de olijfolie langzaam heen en weer glijden en bedek de bovenkant van het glas met je hand. Hef je hand een beetje op en breng je neus naar de olijfolie. Adem langzaam en lang in. Ruik je iets? Als je zo goed als niets ruikt, dan heb je waarschijnlijk geraffineerde olie die nooit extra viërge is geweest. Ruik je een aangename geur die je doet denken aan groene of rijpe olijven, kan je met een gerust hart de keuken induiken. Als je een muffe geur ruikt die doet denken aan rot fruit of vuile sokken, is je olijfolie over datum en kan je ze beter niet meer gebruiken.

De smaak
Goede olijfolie herkennen is niet zo makkelijk, maar er zijn wel een aantal indicatoren die je kan gebruiken. Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze ‘peperige’ smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten. Als je olijfolie vreemd genoeg naar azijn of wijn smaakt, wil dat meestal zeggen dat de olijven gefermenteerd zijn, omdat ze niet snel genoeg zijn gemalen na het plukken.

Tip: Als jouw olijfolie deze test met glans doorstaat, laat ze dan vooral niet te lang in de kast staan!

De producten van Casa Astrid

  1. Extra vierge olijfolie
  2. Olijfolie met smaakjes: peper, rozemarijn, citroen, look, basilicum
  3. Olijfolie met witte of zwarte truffel
  4. Ecologische refill voor je flesje olijfolie
  5. Mogelijkheid tot pre-orderen voor de oogst van 2019-2021

Leuke weetjes

  1. De olijfgaard van Casa Astrid telt 1.500 boompjes
  2. Italië produceert zo’n 171.000 ton olijven op jaarbasis
  3. In een goed jaar geeft één boompje zo’n 1,5l olie
  4. In één fles olijfolie van 0,5l zitten ongeveer 7kg tot 12,5kg olijven, afhankelijk van de oogstperiode
  5. De oudste bomen van Jean-Luc zijn ongeveer honderd jaar
  6. Jean-Luc begint zijn dag steevast met een lepel olijfolie
  7. Olijfolie is een bron van vitamine E en antioxidanten

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.