Chocolatier Jérôme Grimonpon zet Ukkel op de chocoladekaart.

Jérôme Grimonpon opende zijn eerste winkel in 2013 te Ukkel, maar die werd al snel te krap en daarom opende hij een nieuwe winkel op de Coghenlaan nr. 2. Het werd een grote, heldere winkel in een hoekpand, met atelier, degustatieruimte en terras, een succesverhaal dat we graag toelichten.

Fransman van origine en houder van een CAP-diploma in patisserie, zorgde zijn parcours er echter voor dat hij een Belg in hart en nieren werd. Zo studeerde hij verder in Brussel aan het EFP en ontdekte er een van onze specialiteiten: chocolade! Het was liefde op het eerste gezicht. 13 jaar lang werkte hij voor het toonaangevend bedrijf MARY dat tevens hofleverancier is. Als productieverantwoordelijke perfectioneerde hij zich verder in zijn beroep en ontdekte hij de complexiteit van het werken met chocolade. Enorm leergierig als hij is, leidde hij diverse teams en schaafde hij de productie constant bij. In 2012 ontving hij de prestigieuze titel van Meilleur Artisan de Belgique, het equivalent van de beroemde MOF (Meilleur Ouvrier de France). Sedertdien mag hij onze nationale driekleur op zijn kraag spelden! Meer dan een verdienste vindt hij het vooral een hele eer en voelt hij zich (zoals hij zelf zegt) daardoor een echte Belg. Nadien volgden nog tal van awards en andere prijzen, titels die deze “Beste Belgische Ambachtsman” zonder enige hoogmoed maar met een gezonde dosis fierheid draagt.

Jérôme is als ambachtsman zeer gehecht aan de kwaliteit van zijn creaties waarbij alles start bij het basisproduct. Het is zijn obsessie, het product is heilig en  daarom koopt hij zijn cacao aan via Le Cercle du Cacao te Brussel. Deze organisatie reist de wereld rond op zoek naar uitzonderlijke cacaobonen, bonen ‘met een verhaal’. Le Cercle du Cacao heeft als missie om de verschillende spelers in de cacaosector bij elkaar te brengen, voorouderlijke cacaovariëteiten en milieuvriendelijke landbouwpraktijken te verdedigen en de uitwisseling van informatie en kennis over cacao te bevorderen. Tevens biedt ze een platform waar iedereen, jong en oud, amateurs en kenners, de chocolade op zijn juiste waarde kunnen waarderen, dankzij een traceerbare cacao, eerlijk en duurzaam.

 

Jérôme houdt niet alleen van cacao maar ook van het atelier en zijn klanten waarmee hij van dichtbij contact wil hebben. Wanneer hij aanwezig is, loodst hij je met plezier door zijn assortiment (het vaste assortiment bestaat uit 25 pralines, klassiekers, waar de vaste klanten voor terug komen en één maandelijks wisselende praline volgens het seizoen/de inspiratie) en helpt je keuzes te maken. Hij wil de mening van zijn klanten horen zodat hij hiermee rekening kan houden. Deze interactie is heel belangrijk voor hem. Ook wilde hij er iets gezellig van maken, een plaats om te genieten. En precies daarvoor werd de ruimte met veel smaak ingericht (muren en plafond in cacaotinten), inclusief enkele tafels en fauteuils. Je krijgt echt zin om te gaan zitten en van alles te proeven! Heel vriendelijk en ontspannen wordt er tal van lekkers geserveerd, pralines, met een heerlijke kop koffie of een warme homemade chocolademelk zodat je rustig kan proeven en de tijd kan nemen om na te denken over welke pralines je zal aankopen.

 

 

 

 

 

 

De ‘cacaobeleving’ wordt helemaal compleet gemaakt door  het atelier waar je Jérôme en zijn team aan het werk ziet waardoor je het gevoel krijgt voor een stukje deel uit te maken van deze originele zaak. Je ziet er machines die draaien of chocolade walsen, lopende chocolade die in mallen gegoten wordt. Fascinerend!

De pralines zijn kleurrijk en hip, net zoals hun smaken. Het gamma is heel compleet en speelt daarnaast in op bepaalde trends, volgens de vraag van klanten die op zoek zijn naar klassiekers of meer “gedurfde” creaties: karamel, ganache, truffel, fleur de sel, frambozengelei, praliné met gezouten amandelen of gepofte mais, zonder gluten, lactosevrij, zonder walnoten of sesamzaadjes (wanneer dat erin zit, wordt dat aangeduid) en zelfs vegan. Er zijn pralines met groene thee, jasmijn, exotische vruchten, piment d’Espelette of speculaas. Ook de chocoladetruffels zijn heerlijk: met geroosterde amandelen, chocolademousse, praliné met sesam… En er zijn natuurlijk ook de orangettes, citronettes en l’Aphrodite, met gekonfijte gember. De creativiteit van Jérôme Grimonpon werd meermaals beloond en meerdere van zijn pralines kaapten reeds prijzen weg tijdens grote wedstrijden, waaronder Gold in 2012 (praliné met stukjes hazelnoot), Silver in 2015 (gelei van yuzu en ganache met matcha), Belgian Bronze in 2016 (marmelade van vijgen en ganache met tijm) of Detox in 2017 (gelei van zwarte bessen en ganache met rozemarijn).

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.