Brita en WDC willen vermijden dat er meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn.

BRITA en WDC (Whale and Dolphin Conservation) slaan de handen in elkaar om mensen op te roepen minder wegwerp plastic te gebruiken…..
Zo vermijden we dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn!

 

Elke minuut wordt er 24 ton plastic in de oceanen over de hele wereld gedumpt. Dit heeft fatale gevolgen voor vissen, dolfijnen, walvissen en andere levende wezens in de oceanen… Hoog tijd dus dat zowel overheden als bedrijven én ieder individu bewust minder wegwerpplastic gaan verbruiken.
Sinds 2016 heeft BRITA besloten om samen te werken met het WDC, ’s werelds grootste non-profit organisatie die instaat voor de bescherming van walvissen en dolfijnen over de hele wereld. Samen brengen zij de boodschap dat er dringend wat moet veranderen aan onze levensstijl en het overmatig gebruik van plastic. Een studie toont aan dat, indien we het gebruik van plastic niet drastisch gaan verminderen, er tegen 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn. (*)

BRITA, internationaal expert op het gebied van drinkwater optimalisatie, heeft haar krachten gebundeld met het WDC – Whale and Dolphin Conservation – een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het welzijn van verschillende soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Het verminderen van plastic afval is één van de belangrijkste doelen van BRITA. Consumenten en professionele gebruikers wereldwijd kiezen al meer dan 50 jaar voor BRITA gefilterd water als een milieuvriendelijk alternatief voor flessenwater.

De ecologische voetafdruk (**) van 1L BRITA gefilterd water ligt namelijk 27 keer lager dan dat van 1L flessenwater, omdat je een herbruikbare waterfilterkan gebruikt in plaats van losse flessen. BRITA is bovendien trots dat zij al over recycling nadachten vóórdat het trendy werd: de BRITA filterpatronen zijn bovendien 100% recycleerbaar.

 

BRITA en WDC, een partnership ten voordele van de oceanen

Het WDC heeft zich vier doelen gesteld: 1) Een einde maken aan gevangenschap van walvissen en dolfijnen, 2) Het stoppen van de walvisvangst, 3) Het voorkomen van verstrikking in netten en 4) Het creëren van een gezonde zee. BRITA heeft besloten een actieve bijdrage te leveren aan dit laatste punt, en wil samen met het WDC de aandacht vestigen op de desastreuze gevolgen van plastic in onze oceanen. Zo willen beide partijen mensen aanzetten om hun dagelijkse gewoontes, met nadruk op het gebruik van minder wegwerp plastic, dringend aan te passen.

Voor BRITA betekent de samenwerking veel meer dan het beschikbaar stellen van financiële middelen. Het doel is om gezamenlijk aandacht te vragen voor het verwoestende effect dat plastic heeft op onze oceanen. Zo is eerder de ‘Less Plastic is More’ campagne opgezet, waarbij het WDC lesmateriaal ter beschikking heeft gesteld om kinderen al in een vroeg stadium bewust te maken van hun plastic gebruik. Meerdere BRITA vestigingen hebben hun steentje bijgedragen. Zo heeft BRITA Benelux de 15-jarige dolfijn ‘Flosse’ geadopteerd en haar partner Sporta opgeroepen om niet langer wegwerpbekertjes te gebruiken op sport evenementen – en in plaats daarvan enkel nog duurzame waterflessen bij te vullen.

BRITA wil consumenten continue laten stilstaan bij hun levensstijl en het water dat zij drinken. Natuurlijk willen zij dat iedereen een herbruikbare waterfilterkan of duurzame waterfilterfles aanschaft, want als je dagelijks met zoveel passie met water werkt, dan ligt de oceaan je na aan het hart. Zo kunnen ook de volgende generaties nog genieten van het prachtige leven in de zee!

Plastic wat in de oceanen terecht komt is één van de meest onder gewaardeerde gevaren voor mens en dier.

Zoals Mei Plastic Vrij aangeeft op hun website www.meiplasticvrij.be, heeft de doorsnee mens geen idee hoe zorgwekkend de situatie is!

Gedurende tientallen jaren werd de problematiek rond de gevaren voor allerhande levende wezens, inclusief de mens, onderschat. Het wordt nu eindelijk erkend en er wordt nu ook bijzonder veel onderzoek naar gedaan.

Uit het artikel in bijlage “Nutritional perspective on plastic ingestion in wildlife” kunnen we heel wat nuttige informatie halen over de manieren, de hoeveelheden en het type plastic die verschillende diersoorten innemen op actieve of passieve wijze doordat ze tal van plastic producten die wij, de mens, dumpen in de natuur en de oceanen als voeding zien.

De Universiteit van Exeter, die onderzoek heeft gedaan naar de doodsoorzaken van vissen, dolfijnen en walvissen die rond de UK dood werden aangetroffen, kwam tot de verschrikkelijke constatatie dat al deze dieren plastic hadden in hun spijsverteringsstelsel. De meest voorkomende vorm van plastic bleken synthetische vezels te zijn afkomstig van kledij of vissersnetten, maar ook van voedselverpakkingen en plastic flessen.

 

BRITA en WDC, één zelfde doelstelling : mensen aanzetten tot het reduceren van hun plastic verbruik!

Wanneer men dagdagelijks met liefde en betrokkenheid bezig is met water, wordt snel duidelijk dat we één van de grootste globale bedreigingen tot onze vitale bronnen moeten aanpakken. BRITA sprak kortgeleden met enkele medewerkers van het WDC in Schotland, waaronder natuurfotograaf Charlie Phillips (@dolphinchaz). Hij geeft aan dat de Schotten vaak niet veel woorden gebruiken om hun boodschap over te brengen. Namens Charlie wil BRITA één woord delen: ‘CARE’. Want samen kunnen we het verschil maken, door elke dag bewuste keuzes te maken.

 

Om plastic in ons dagelijks leven te reduceren, bestaan er tal van ecologische alternatieven.

• Plastic zakjes van de supermarkt kunnen volledig vermeden worden door herbruikbare, katoenen/stoffen zakjes te gebruiken.

• Geef voorrang aan glazen en herbruikbare potjes wanneer je sausen of dips koopt. Je kan er makkelijk een etiket van papier op kleven, zodat je weet wat er precies in zit.

• Maak zelf een aantal eenvoudige producten en bewaar ze in herbruikbare potjes of kommetjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mayonaise, granola of pesto.

• Wanneer je boodschappen gaat doen, neem je een herbruikbare tas mee, maar ga ook eens naar de markt of de biowinkel .

• Vermijd flessenwater en gebruik in de plaats hiervan een waterfilterkan of waterfilterfles van BRITA; die zijn er voor onderweg, thuis, op tafel en in de ijskast.

• Geef je kinderen een lunchtrommel mee in plaats van een (voor)verpakte lunch.

• Zeg nee tegen een plastic rietje in je drankje. Koop roestvrij stalen of bamboe rietjes en stop die in je tas, zo heb je altijd een rietje bij de hand.

• Warme (en koude) dranken voor onderweg, maar ook op kantoor kan je best in herbruikbare meeneembekers of –flessen verbruiken. Denk aan al die plastic bekertjes uit de automaat die je zo kan vermijden, maar ook aan de potjes melk. En je koffie of thee blijft zo ook langer warm.

• Gebruik een zeepblok onder de douche in plaats van vloeibare zeep die in plastic flesjes wordt verkocht. Ook shampoo kan je tegenwoordig in de vorm van een shampoobar kopen.

• Snacks zitten vaak verpakt in plastic zakjes. Probeer eens zelf wat originele snacks te maken zoals popcorn, zelfgebakken koekjes of wafeltjes, fruit en crumble. Koop noten aan de kilo in een vers winkel, of maak zelf ijsjes: dat is zo makkelijk en je kan de smaken helemaal zelf bepalen!

• Raap plastic op tijdens een wandeling. Klinkt misschien een beetje gek, maar het is zo makkelijk!

(*) https://www.weforum.org/press/2016/01/more-plastic-than-fish-in-the-ocean-by-2050-report-offers-blueprint-for-change

(**) onderzoek naar de MAXTRA filterpatroon in Duitsland, beoordeling en certificaat TUV Rheinland, 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.