Charlu, Parijse bistrosfeer met smakelijke, hedendaagse terroirkeuken.

Ukkel, na de stad Brussel zelf, de grootste gemeente in oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt ten zuiden van Brussel-centrum en is één van de groenere gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Delen van het Zoniënwoud en het Ter Kamerenbos liggen op zijn grondgebied alsook enkele parken (Brugmannpark & Park van Wolvendael). In het zuiden bevinden zich nog vele villa’s met ruime tuinen en weidse panoramische zichten. Geen wonder dus dat dit groene kader je bijna doet denken op het platteland te zijn.

In deze rustige en ontspannen omgeving, op een boogscheut verwijderd van de drukke binnenstad, kwamen er de afgelopen jaren enkele uitstekende restaurants bij. Dit is ook zo in de buurt van het Sint-Jobplein. Het culinaire karakter van deze gezellige buurt werd zopas versterkt door één van de jongste nieuwkomers met name Charlu. Het fraaie pand in kwestie is niet zozeer nieuw, Charlu bestaat inderdaad al enige jaren, maar kreeg onlangs nieuwe uitbaters die besloten, met behoud van het prachtige decor met z’n houten lambriseringen, het roer radicaal om te gooien en een andere koers te varen, voilà, je vous présente Charlu comme “bistronomie”.

Aan de inrichting van het pand werd weinig veranderd, echt grote werken waren er niet nodig. Enkel een mooie bar in zink, gemaakt in Lyon door één van de laatste specialisten op dat vlak, werd er aan het reeds stijlvolle, warme en authentieke interieur toegevoegd.

Om deze zaak een bijkomend en exclusief cachet te geven, helemaal anders dan in de doorsnee brasseriekeukens die we zowat overal vinden, werd er beroep gedaan op een figuur die bekend is bij iedereen die van een onvervalste productkeuken houdt: Antoine Salviat. Het is deze grote meneer die Brussel opnieuw de smaken van weleer leerde kennen, eerst met zijn Thoumieux en daarna met Le Comptoir d’Antoine. Deze meester van de Franse terroirkeuken, even uitgesproken als heerlijk, zorgde steeds voor een magnifiek aanbod waar de meest vooraanstaande Parijse bistro’s of beroemde Lyonese bouchons vaak nog een puntje aan konden zuigen.

Om deze pure kookstijl zowel traditioneel als creatief te benaderen, werd er voor twee competente maar totaal verschillende chefs gekozen. Een excellent idee. Om te beginnen is er Charles Van Elewyck met wie er reeds in vorige zaken gewerkt werd en die in Charlu de traditionele basis zeer goed beheerst.

Maar om deze keuken van extra dynamiek te voorzien, meer eigentijds en creatief, zonder de basis te verloochenen, werd er eveneens beroep gedaan op Olivier Destribois, een Bask van origine. Deze chef werd opgeleid door Michel Guérard in Eugénie-les-Bains, maar werkte daarnaast bij ons in de keukens van Evan Triantopoulos van het beroemde restaurant Le Gril aux Herbes d’Evan in Wemmel. In de keuken van Charlu zorgt hij voor een extra inventieve touch waarmee hij elk streekgerecht pimpt.

De kaart verandert maandelijks al naargelang de seizoenen, maar er is ook een krijtbord met suggesties waar nog meer kan ingespeeld worden op het marktaanbod en dat tweewekelijks of zelf wekelijks wordt aangepast. Beide zijn een weerspiegeling van het beste uit de Franse terroirkeuken. Tegelijk is er van woensdag tot vrijdag een lunch voor amper € 18, een dagschotel voor € 13,50 en alle dagen, middag en avond, een menu van 3 gangen voor € 35 en een menu van 5 gangen voor € 52. Tip, je kan gerust je gerechten delen om op die manier extra smaken te ontdekken.

Op de wijnkaart staan tal van interessante ontdekkingen die uiterst toegankelijk zijn en onder de kaap van € 30 blijven, hoofdzakelijk van kleine en artisanale wijnbouwers, steeds met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Wij genoten van een flesje Zoé blanc Viognier bio – Pays d’Oc – 2018 van Maison Parcé Frères.

Bij mooi weer kan je bij Charlu buiten tafelen. Bovendien is er voor privé-aangelegenheden of zakelijke bijeenkomsten op de eerste verdieping een aparte ruimte, handig en gezellig.

Wie ontspannen en tegelijk smakelijk uit eten wil gaan om te genieten van verse Franse terroirproducten in een aimabele sfeer is hier aan het juiste adres.

Eveneens praktisch is de parking op enkele meters van het restaurant.

https://www.facebook.com/CuliPress/posts/2161381897505817

 

Charlu 

Sint-Jobsesteenweg 676 in 1180 Ukkel
+32 2 374 26 10
www.resto-charlu.be

Open van woensdag tot zondag, middag en avond. Maandag en dinsdag gesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.