Nog een burgerrestaurant erbij ? Het is veel meer dan dat volgens Roland Debuyst die in Zaventem zijn ALFONSBURGER heeft geopend. Op het menu staat een brede keuze aan kwaliteitsburgers om zowel de fijnproevers te bekoren als de prijsbewuste gasten of nog al wie glutenintolerant is. De burgers die hier op tafel komen zijn het resultaat van het talent en de vakkennis van de chef en … van zijn leveranciers.
Roland Debuyst hoeft niet meer voorgesteld te worden. Hij wist zich te onderscheiden in grote wedstrijden overal in de wereld waar hij België een plaats op het podium gaf. Hij baat al een aantal mooie restaurants uit in Zaventem (Orange, Mariadal) en in Groot-Bijgaarden (Alfons). Tot zich een opportuniteit aanbood en hij een mooie plek kon overnemen in Zaventem om er iets aan te bieden dat in de streek vrij uitzonderlijk is: gastronomische hamburgers.
Begin juni verschenen de eerste buns, Zweedse broodjes en andere glutenvrije broodjes bij ALFONSBURGER. Want dat is net het bijzondere aan dit huis: een waaier van burgers in twee formaten (Regular of Large) en in verschillende soorten brood, saus en begeleiding (frietjes gebakken in ossenvet of frietjes van zoete aardappelen bijvoorbeeld).
Op het menu staan vandaag niet minder dan 12 verschillende burgers in verschillende varianten. De creatie van nummer 12 werd toevertrouwd aan sterrenchef Piet Huysentruyt van Likolé. Regelmatig zullen andere chefs gevraagd worden om hun inspiratie los te laten en een premium burger te creëren die gedurende twee maanden ook de naam van de chef zal dragen. De fijnproevers zullen dus op het einde van het jaar 6 ‘gastronomische’ burgers kunnen proeven hebben van verschillende grote chefs. Die grote chefs komen op een Wall of Fame die een muur zal sieren in het restaurant waar er plaats is voor ongeveer honderd couverts waarvan een veertigtal op een aangenaam terras dat, naargelang het weer, open is of overdekt.
De waarden van Alfons:
PASSIE voor smaak
RESPECT van het product
Hoge EISEN tot uw dienst
De chef die in 1997 een zilveren medaille haalde in de Bocuse d’Or heeft gekozen voor een eenvoudig kader. De opstelling en de bestaande keuken werden grotendeels behouden en het servies en bestek werden simpel gehouden opdat iedereen zich er goed zou bij voelen. Hij wou geen aparte sfeer oproepen die wie dan ook zou afschrikken hier aan tafel te gaan. Die toegankelijkheid laat zich ook zien in de prijzen die de chef bewust laag houdt met een eerste burger voor net geen 10 euro. De prijzen evolueren naar naargelang de producten die ingezet worden. Het toppunt is een burger met Wagyu.
Naast de beroemde gevulde broodjes biedt de chef eveneens verschillende slaatjes en een reeks ‘finger food’ om de hele namiddag en avond van te genieten. Het restaurant is non-stop open van 11u30 tot 22 u, elke dag behalve op zondag. Het is een ontmoetingsplaats voor een snelle hap, een glas onder vrienden (5 soorten gin, keuze uit verschillende bieren en wijn, per glas of per fles) of een gezellig etentje met de familie. In de namiddag is het restaurant een moderne tearoom met “à la minute gebakken” wafels alsook lekker vers roomijs.
Er loopt maar één rode draad door het geheel: de kwaliteit zoals de chef het wil. De meerderheid van de producten komen van leveranciers die ook zijn andere restaurants bedienen. Men vindt er het Holsteinvlees van bij Bart Depooter, black angus, wagyu, pata negra, brood van La Fleur du pain en verse groenten van de groentekweker. Ook goed om weten: wat op de kaart staat kan ook meegenomen worden of thuisgeleverd dankzij een partnerschap met Uber Eats.