Opening van het Oosterscheldekreeftseizoen in Zierikzee.

De opening van het kreeftenseizoen is traditioneel een echt feest! Zowel in Nederland als in België wordt uitgekeken naar de vangst van deze echte delicatesse uit de Oosterschelde.

Zilte Zaligheid

Niet voor niets noemen kenners deze kreeft ook wel de Rolls Royce onder de kreeften. De Oosterscheldekreeft is dan ook een exclusief en uniek dier. De reden hiervoor is terug te vinden in de fijnere en zachtere smaak die deze kreeften hebben  ten opzichte van de andere kreeften in de rest van de wereld. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken, dat de Oosterscheldekreeft een afwijkende DNA-structuur heeft doordat de populatie in de Oosterschelde vrij geïsoleerd leeft. De sterke schommelingen van het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde liggen aan de oorzaak hiervan.

 Vooraf is de spanning te snijden. Dit lijkt wel opsporing verzocht. Verschillende boten varen rondjes rond de kreeftenvisser. Zelfs een helicopter met cameramannen volgt de hele operatie.

De kreeften worden gevangen met fuiken die gevuld worden met visafval.

De allereerste Oosterscheldekreeft van het seizoen is gevangen …

Smile…

Vers op z’n best

De Oosterscheldekreeft is vers natuurlijk op z’n best. De gevangen kreeften gaan rechtstreeks vanuit de Oosterschelde naar de restaurants. Enkele Zeelandse restaurants bieden tijdens het seizoen een speciaal 3-gangen kreeftenmenu aan voor de vaste prijs van 59,50 EURO. Deze 11 deelnemende restaurants kan je hier ontdekken evenals enkele kreeftenrecepten. Al bereid je de kreeften best zo eenvoudig mogelijk zoals volgend receptje: laat de kreeft 1 minuutje koken, de kreeft doormidden snijden en de helften op een gietijzeren bakplaat leggen, nog een 4-tal minuten bakken en telkens overgieten met gesmolten boter met rozemarijn, héérlijk!

Een bijpassend wijntje, de kreeftenwijn

9De volle smaak  en unieke textuur gaat perfect samen met een lekker glaasje kreeftenwijn. Dit jaar is deze wijn afkomstig van Weingut Lorenz & Söhne uit Duitsland. Zij creëren wijnen vol vreugde, spanning en individualiteit, maar vooral gekenmerkt door hun oorsprong: de Nahe.  De kreeftenwijn is een Weissburgunder trocken, deze druif is ook bekend onder de naam Pinot Blanc. Het is een niet al te zware, frisse wijn en je proeft een aangenaam aroma van peer en acaciahoning. Een aangename droge en pittige wijn met tonen van noten en honing. De wijn is deels houtgerijpt en geeft een lange fijne afdronk met een beetje bitter.

Het etiket van de kreeftenwijn werd ontworpen door beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist Roland Deussen. Het etiket betreft een grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft.

 

Kreeftenbrood !? Supergezond brood

kreeftenbrood4Bij elk gerecht een passende wijn, dat is bekend. “Maar zou een passend brood niet net zoveel meerwaarde hebben?” bedacht Fleur Verloo(mede-eigenaresse van restaurant Oester & Soja, één van de deelnemende kreeftenrestaurants), toen ze de wijnen voor de kreeftenwijn aan het doorproeven was. Daar waren chef Marco Verspeten en bakker Marcel Spelt (bakkerij Spelt te Bruinisse Nederland) het mee eens. Samen hebben zij een brood ontwikkeld dat perfect bij de Oosterscheldekreeft past. Het resultaat: een Zeeuws brood gemaakt met Oosterscheldewater! zeesla! en algen! jaja, je leest het goed. Dit in een unieke vorm waar je de golven van het water in terugziet.

Een fijn detail voor alle healthfreaks onder ons: het kreeftenbrood is ook nog super gezond! Algen zitten namelijk vol met eiwitten en jodium (die je metabolisme activeren en de vetverbranding verhogen). De zeesla (een zeewiersoort uit de Oosterschelde) bestaat uit ontzettend veel mineralen, naast jodium ook calcium (goed voor je botten en gebit) en ijzer wat goed is voor je weerstand.

Hieronder enkele foto’s van de bereidingswijze van het kreeftenbrood door Marcel Spelt (www.speltbakkers.nl), en de voorstelling ervan in restaurant Oester & Soja (www.oesterensoja.nl).

kreeftenbrood2  kreeftenbrood6 kreeftenbrood-spelt-bakker-oester-en-soja-fleur-verloo-marco-verspeten-marcel-spelt[1]kreeftenbrood3kreeftenbrood5kreeftenbrood7

Het kreeftenseizoen loopt nog tot en met 15 juli. Daarna is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar in de restaurants want na 15 juli mogen ze niet meer opgevist worden. Van zodra ook deze voorraad erdoor is, moet er gewacht worden tot eind maart 2017.

Wistjedatjes:

Het is absoluut verboden om zelf op Oosterscheldekreeft te vissen! Dit mag enkel door vissers die een vergunning hebben en enkel op toegewezen visgronden, of moeten we wateren zeggen?

De Oosterscheldekreeft heeft (ongekookt) een donkerder, meer staalblauw uiterlijk dan andere kreeften. De Canadese kreeft heeft namelijk een groen tot roodbruin pantser en kleurt egaal bij het koken. Het pantser van de Oosterscheldekreeft is echter donkerblauw tot zelfs zwart met witte plekjes. Deze plekjes blijven na het koken licht van kleur. Zo is zelfs een gekookte kreeft nog te herkennen!

De grootste kreeft die ooit in Zeeland werd gevangen woog maar liefst 4,9 kilo.

Traditioneel wordt de allereerste kreeft voor het goede doel geveild. De veiling leverde 25.000 Euro op, de koper is een viskwekerij uit Vrouwenpolder. Dit jaar was de opbrenst voor KWF Kankerbestrijding.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.