Noosh-e-jaan, een culinaire wereldreis per fiets door Tieme Hermans.

Noosh-e-Jaan betekent ‘eet smakelijk’ in het Perzisch, maar staat letterlijk voor ‘moge het je ziel voeden’.

Klik op de foto van de cover om het boek in te kijken.

Over het idee van Tieme Hermans
Wat eten mensen in Tadzjikistan? Wat zijn de dromen van jonge Iraniërs? Hoe ziet de dag van een Vietnamese visser eruit?
Om het antwoord op deze en vele andere vragen te vinden, vertrok schrijver Tieme Hermans vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar naar Bali te fietsen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. Van krachtige Birmese curry in een verborgen tempel tot gestuntel met stokjes in pittige noedels in een Chinees betonnen keukentje.

Op zijn fietsreis doorkruiste Tieme volgende gebieden, West- en Centraal Europa (Nederland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije), Oost-Europa (Roemenië, Moldavië, Transnistrië, Oekraïne, Rusland), de Kaukasus en West-Azië (Georgië, Armenië, Nagorno-Karabach, Turkije, Iran), Centraal-Azië (Turkmenistan, Oezbekistan, Tadsjikistan, Kirgizië, Kazachstan), China en Mongolië (West-China, Mongolië, Oost-China), Zuidoost-Azië (Vietnam, Cambodja, Thailand, Birma, Laos), om uiteindelijk via Maleisië, Singapore en Sumatra te eindigen in Bali.

Over het boek en de recepten
De grotendeels zeer toegankelijke recepten in dit boek komen rechtstreeks uit de keukens van de vele traditionele families waar Tieme te gast was. Tieme neemt je in dit boek mee op avontuur en presenteert hierbij 32 bijzondere recepten. Vele van de gerechten zijn afkomstig uit eeuwenoude gebruiken, dikwijls klassiekers in elk van de landen. Het boek leest zeer aangenaam, per land beschrijft Tieme eerst kort zijn opgedane ervaringen om vervolgens één gerecht te beschrijven. De bereidingswijze wordt heel duidelijk en eenvoudig uitgelegd. De ingrediënten zijn niet altijd even beschikbaar want zo staat er bij een Altans gerecht “1 verse geitenkop” in de ingrediëntenlijst.

De recepten geven je nieuwe inzichten in gerechten en bereidingswijzen uit bovenstaande landen en inspireren tot nieuwe combinaties met vaak alledaagse ingrediënten. Telkens worden er suggesties voor vegetariërs meegegeven.

Heel leuk zijn de talrijke weetjes die gedeeld worden zoals de link tussen China en roerbakken, de 5000 jaar ongewijzigde bereidingswijze van deeghapjes uit de nomadenkeuken, tips voor een mooi gelaagde rijsttaart, …

Over Tieme Hermans en het waarom van dit boek
Tieme is een Nedelandse reiziger en schrijver. Tieme was dat jongetje dat de klas uit tijgerde, altijd onder de pleisters zat en belachelijke spelletjes verzon op de speelplaats. Hij kon geen seconde stilzitten en zat vol ideeën. School was dan ook nooit zijn beste setting. Na wat omwegen en veel werken in de horeca met soortgenoten die ook niet stil konden zitten, belandde hij dan toch als schrijver aan een bureau met de pen in zijn hand. Maar ook de journalistiek kon hem niet lang vasthouden. Liever volgde Tieme de droom die ontstond toen hij als kind aan papa vroeg naar al die verre landen op zijn wereldbol. Zijn vader, van wie hij de vertelkunst met de paplepel ingegoten kreeg, vertelde over Afrikaanse stammen, verre woestijnen en het grote trollenbos. De droom bleef in leven.

Hierbij de link naar de Facebookpagina van Tieme Hermans

Aangezien het meer en meer begon te kriebelen, besloot Tieme, van de ene op de andere dag, dat het moest gebeuren: de wijde wereld in trekken. Hij wist nog niet hoe, maar hij kwam snel tot het besluit dat een reis per fiets (logisch toch voor een Hollandse reiziger?) hem echt dicht bij de mensen zou brengen waar hij al jarenlang boeken over las. Landen als Armenië, Iran, Mongolië, Laos en alle landen die op -stan eindigen, hadden een soort magische klank voor Tieme. Hij droomde over vergeten karavanserais, nomadenkampen, paradijs tuinen, kastelen in de woestijn, bergdorpjes, rijstterrassen en wildkamperen. Maar vooral over de mensen. Wat doen ze? Wat eten ze? Zijn ze net als wij of toch niet? De schrijver begreep dat het echte antwoord op die vragen niet in zijn boeken stond, dus besloot hij het met eigen ogen te gaan zien. Zo langzaam mogelijk, in volledige vrijheid. Met de mogelijkheid te stoppen bij elk boerderijtje, om elke willekeurige afslag te nemen en een praatje te maken met wie er ook maar op zijn pad komt.

Tijdens zijn reis deelde Tieme zijn ervaringen met onder andere KRO Hemelbestormers, Trouw, NCRV Radio 1, de Stentor, Genoeg Magazine en RTV-Oost. Voornamelijk in de vorm van levendige reisverhalen over inspirerende mensen, vreemde avonturen en het dagelijks leven in de ruim dertig landen die hij doorkruiste. Door lezers, luisteraars en opdrachtgevers wordt Tieme geprezen om zijn enthousiasme, zijn belevende stijl en de kunst om het publiek mee te trekken in zijn gretige beleving van bijzondere plekken.

Na twee en een half jaar bereikte Tieme zijn einddoel Bali. Maar de schrijver was Azië nog niet zat en besloot zijn ervaringen op papier te zetten vanuit zijn nieuwe standplaats Saigon. Ook de volgende reisplannen zitten alweer in de koker: volgend jaar vertrekt Tieme per fiets naar India!

Product details

Afwerking: Hardback
Aantal pagina’s: 96
Afmetingen: 310×220
Verschijningsdatum: 21/06/2018
EAN: 9789089897688
Nur-code: Reizen algemeen
Uitgever: Terra
Druk: 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.