Jean-Philippe Watteyne opent “The 1040” in luxe Hotel Sofitel Brussels Europe

De Chef,
Chef Jean-Philippe Watteyne, bekend van de realityreeks “Top Chef op de RTBF, ging in op het voorstel van de AccorHotels®-groep om hun krachten te bundelen en het restaurantgedeelte een complete makeover te bezorgen. Jean-Philippe verzorgt het menu en superviseert de keukenbrigade van de fonkelnieuwe brasserie ‘The 1040’ die op 16 mei in Sofitel Brussels Europe werd geopend. Het impressionante hotel prijkt statig aan het Jourdanplein in Etterbeek (de naam 1040 is trouwens een knipoog naar de postcode van de gemeente), het interieur van de het oude restaurant onderging een restyling tot een knap, eigentijds en sfeervol kader.

(Het artikel gaat verder onder de Instagram post)

De keuken,

Uiteraard zal de chef uit Mons niet alle dagen aan het fornuis staan, aangezien hij de keuken van zijn restaurant ‘Icook’ runt en ook nog ‘le Bistro de Jean-Phi’ uitbaat in het centrum van Mons. Naar het voorbeeld van chef-koks met ‘meerdere uithangborden’ stelde hij echter niet alleen de kaart samen, maar was hij ook betrokken bij de volledige vernieuwing van het restaurant en de selectie en opleiding van de keukenteams. Zij komen onder de leiding te staan van een jong talent dat aan de zijde van Jean-Philippe Watteyne wellicht al snel (opnieuw) zijn plaats zal opeisen aan het gastronomische firmament van Brussel. We hebben het over Mattéo Vannini, die 3 jaar lang de keuken van restaurant Da Mimmo leidde en zich er onderscheidde toen hij in 2017 doorstootte naar de finale van de San Pellegrino Young Chef voor de Benelux.

De kaart,

Watteyne signeert weliswaar het leeuwendeel van de kaart, maar het spreekt voor zich dat hij de veelbelovende jonge chef vrij zal laten om de suggesties verder aan te vullen. Deze vormen samen een menu van 37 euro, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert naar keuze. Daarnaast mogen een aantal vaste waarden uit de Belgische brasseriekeuken uiteraard niet in het aanbod ontbreken, zoals garnaalkroketten, filet américain of mosselen met frieten. Ook de basisingrediënten zullen van Belgische herkomst zijn. Meer zelfs, de aromatische kruiden en de honing zijn afkomstig uit de moestuin en de bijenkorven op het dak van het hotel! Interessant om weten: de tandem staat nu reeds in voor alle catering in de vele vergaderzalen en tijdens de talrijke seminaries in het hotel. Het restaurant zal naar verwacht plaats bieden voor 86 couverts, de bar is goed voor een 40-tal plaatsen en zal binnenkort nog op zijn beurt grondig vernieuwd worden.

Nice to know… het menu zal elke maand aangepast worden, ook een dagelijks wisselende lunch zal weldra mogelijk zijn …

België top,

Dat de focus op Belgische producenten en ingrediënten geen loze woorden zijn, toont dit indrukwekkende bierfragment uit de drankenkaart the1040-bieren-nl, de rest heb ik achterwege gelaten zodat je deze zelf kan ontdekken … Deze lijn wordt trouwens ook doorgetrokken in de gins (Panda, Bishop’s, Biercée), fruitsappen (Pajottenlander Bio) en zowat het hele gamma van Distillerie de Biercée, uit het gelijknamige dorpje in de provincie Henegouwen en gespecialiseerd in Belgische Whisky, likeur, Poire Williams, Poiremagnac, Gin, Jenever, Eaux-de-vie, Vermouth, alles uit eigen distillerie.

Saving the best for last is niet geheel juist want dit zou afbreuk doen aan het voorgaande maar niettemin een echte topper op de kaart is de mousserende wijn van het Belgische wijndomein Domaine du Chant d’Eole uit het Waalse Quévy-le-Grand, die goud won op de Concours Mondial de Bruxelles! Internationale revelatie van het jaar, wat een knalprestatie, is hun Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs, verkozen tot beste mousserende wijn ter wereld. Door de hoofdprijs te winnen laten deze Belgische bubbels meer dan 700 inzendingen achter zich waaronder meer dan 200 champagnes. De cuvée Brut Blanc de Blancs werd voornamelijk vervaardigd op basis van Chardonnay (98%) en een lichte toets Pinot Blanc (2%), volgens de traditionele methode waarbij een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Elegant, in perfect evenwicht, met een mooie gouden kleur.

Ook de Chant d’Eole Brut Blanc de Blancs 2016 en Chant d’Eole Brut Rosé 2016 wonnen goud op het Concours.

 

https://www.facebook.com/CuliPress/posts/2171807996463207

The 1040

1 Place Jourdan
1040 Brussel

02/235 5100

www.the1040.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.