Jack Daniel’s lanceert exclusieve No. 27 Gold

Vloeibaar goud

 

Tennessee WhiskeyJack Daniel’s lanceert met No. 27 Gold een premium uitvoering van haar legendarische Old No. 7 Tennessee Whiskey. Achter de feestelijke uitvoering schuilt een nieuw recept dat het oorspronkelijke productieproces aanvult met een flinke scheut diepgaande toewijding. Met slechts 1000 flessen voor de Belgische markt is deze No. 27 zelfs schaarser dan het edelmetaal waaraan het zijn kleur ontleent en vormt het een luxueuze aanwinst voor elke zichzelf respecterende whiskyliefhebber.

Noem de iconische Old No. 7 een bourbon, en Jack Daniel kan zich niet snel genoeg omdraaien in zijn graf. Het was de man zelf die omstreeks 1866 het receptuur van een klassieke bourbon onderwierp aan een extra “zegening”: alvorens de kleurloze spirit voor rijping verdwijnt in een ongebruikt vat van Amerikaanse witte eik, ondergaat de vloeistof een filtering door enkele dikke lagen houtskool van suikeresdoorn. Deze “extra blessing” verwijdert onzuiverheden en versterkt het aroma. Na een rijpingsproces van enkele jaren verlaat de spirit haar vat als een Tennessee Whiskey; in voorkomend geval als de klassieke Jack Daniel’s Old No. 7.

Old No. 7 met dubbele zegening

Het cijfer in No. 27 Gold staat niet voor zevenentwintig, maar voor twee keer zeven. Zowel de kenschetsende rijping als filtering van Old No. 7 werden voor de No. 27 Gold immers nog een keer herhaald. Nadat de spirit haar eerste, klassieke rijping in een eikenhouten vat achter de rug heeft, verdwijnt de whisky in een vat van esdoornhout dat binnenin net niet pikzwart werd geblakerd (de “heavy toasting” techniek). Het hevig schroeien van het vat zorgt ervoor dat de suiker uit het esdoornhout makkelijker wordt vrijgegeven tijdens deze tweede rijpingsfase, wat de Gold uiteindelijk haar bijzondere karakter geeft. Wanneer de Master Distiller oordeelt dat de smaak van de whiskey perfect in balans is, wordt de nectar een tweede keer gefilterd door enkele dikke lagen houtskool, en vervolgens in flessen afgevuld.

Jack Daniel’s No. 27 Gold Tennessee WhiskeyJack Daniel’s No 27 Gold

Deze gouden variant drink je best neat, zonder ijs. Door de dubbele rijping in twee soorten hout, ontwaar je in No. 27 Gold subtiele hints van zoete maple syrup, geroosterd eikenhout en honing die zich vervolgens ontwikkelen tot een complex amalgaam van verschillende soorten fruit, maar onmiskenbaar eindigen in een explosie van frisse citroenzeste. De romige vanillesmaak bevat sporen van chocolade en esdoorn, met kruidige details in de achtergrond en in de buitengewoon zachte, licht zoetige afdronk laat zich zelfs een zweem van mout herkennen. Deze No. 27 Gold werd gebotteld in flessen van 700 ml, met een alcoholpercentage van 40%.

Prijs en beschikbaarheid

Met de uitgave van 1000 flessen (700 ml) voor de Belgsiche markt is Jack Daniel’s No. 27 Gold Tennessee Whiskey (40% ABV) slechts gelimiteerd verkrijgbaar in top horeca en bij gespecialiseerde drankenhandels, vanaf oktober 2015. Aanbevolen consumentenprijs: 89 euro.

Geniet volop maar drink met mate!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.