Plancha indoor van Forge Adour: verrassend genieten

Forge Adour Indoor 5Een plancha? Gerechten klaar maken op een plancha, een indoor model … van fabrikant Forge Adour​

Eerlijk gezegd had ik van dit alles nog niet echt gehoord.

Verbazing alom toen het toestel thuis geleverd werd. De gitzwarte metalen bakplaat en het serieuze gewicht (10kg.) laten blijken dat het over een oerdegelijk toestel gaat. De afwerking ziet er professioneel uit, geen overbodige toeters en bellen, degelijke duurzame materialen. This is what I like.

De doos bevat naast de plancha, het toestel zelf, ook de gebruikelijke hulpstukken evenals de nodige reinigingsmaterialen. Op alles prijkt het logo van Forge Adour.

Dat de fabrikant niet over één nacht ijs gegaan is blijkt uit de jarenlange ervaring die ze hebben met dergelijke toestellen. Forge Adour bestaat ondertussen 38 jaar en is de grootste Europese producent van plancha’s (in 2015 werden 48.000 plancha’s vervaardigd in een moderne fabriek in Villafranca de los Barros in hart van de Spaanse provincie Extremadura!).

Het merk dat een stevige reputatie heeft opgebouwd wat plancha-toestellen betreft heeft nu ook een indoor-versie op de markt gebracht. Een plancha is een metalen of gietijzeren bakplaat die op hoge temperatuur wordt gebracht met behulp van gasbranders (enkel voor buitengebruik) of krachtige elektrische weerstanden (voor binnen en buiten). Het voedsel wordt gebakken door direct contact met deze plaat. De plancha wordt zowel in de tuin als in de keuken gebruikt en is een originele manier van bakken, zowel voor feesten als voor de dagelijkse maaltijden.

Dit zou alvast één belangrijk nadeel van de outdoor toestellen en traditionele BBQ‘s wegnemen, namelijk het onbetrouwbare, onvoorspelbare Belgische weer. De indoor plancha haal je uit wanneer je er zin in hebt, of je plant het etentje enkele weken van tevoren in. Is het buiten hondenweer, geen nood, het zal geen spelbreker zijn. 1-0 voor de plancha.

Verder geen gedoe met de locatie van de indoor-plancha zolang je die maar kan aansluiten op het electriciteitsnet. Binnen bij voorkeur onder de dampkap, buiten gerust mee op tafel of in de buurt van je gasten voor life showcooking. Het toestel is compleet, moet niet gemonteerd worden, gewoon neerzetten, stekker in en klaar is de plancha, 2-0!

Verder is de plancha zeer snel verwarmd. Na een tiental minuten is de bakplaat voldoende heet en klaar voor gebruik. Door de grote oppervlakte kan men tegelijkertijd en afzonderlijk de verschillende voedingswaren van het menu bereiden. Het toestel gebruiken is dan ook poepsimpel, er is slechts één draaiknop die dient om de temperatuur te regelen (van 50 tot 300°). De zeer hoge temperatuur is ideaal om te bakken zonder het voedsel uit te drogen, 3-0.

Gerechten vinden die in aanmerking komen voor de plancha is niet moeilijk. Na wat googlelen komen de eerste ideetjes binnen, een kookboek vind ik niet onmiddellijk terug maar enkele filmpjes op YouTube wakkeren onze creativiteit aan.

Wij hebben geen enkel product ervaren als ongeschikt voor de plancha. Eigenlijk kan alles er op. De plancha, is geschikt voor groenten, vis, vlees, aardappelen, schaaldieren, fruit, enz., van voorgerecht tot nagerecht.

Bereidingen kunnen gaan van heel eenvoudig tot uitgebreid. Alles is afhankelijk van hoe je het zelf wil. Leg je slechts één ingrediënt op de plancha, zoals bvb een stuk vlees, of bereid je je volledige maaltijd op de plancha. Gezond koken is ook al geen probleem. Enkel wat olijfolie dient toegevoegd te worden. Foodies vinden het alvast een pluspunt dat de plancha het gebruik van vetten beperkt, overtollig vet wordt afgevoerd naar een verwijderbare schuif.

De smaken zijn echt heerlijk. Zoals eten op de BBQ, smaakt ook voedsel bereid op de plancha anders dan een bereiding in de pan of kookpot. De smaken zijn voller, je proeft het product puurder. Bovendien is er ook nooit gevaar dat de etenswaren in contact komen met vlammen zoals dit het geval is bij een BBQ als er bvb vetdruppels op de gloeiende kolen terecht komen, alweer in het voordeel van de plancha, ik ben de stand kwijt.

Forge Adour voorziet ook in een uitgebreid gamma aan tangen, spatels, schrapers, vleesvorken, en eigen onderhoudsproducten. Alles kan online besteld worden. Interessant zijn de vele gourmet producten waaronder enkele opmerkelijke sausen, speciale extra vierge vloeibare olijfolie, én extra vierge olijfoliesprays natuur of met knoflook- of truffelsmaak.

Na gebruik kan de plancha eenvoudig en snel op twee manieren gereinigd worden, nog warm (overgieten met water en metalen schuurbal gebruiken) of reeds afgekoeld (reinigingssteen en microvezedoek gebruiken). De geëmailleerde platen kunnen tegen een stootje. Heb je al eens het rooster van een BBQ gereinigd, alweer een punt voor de plancha.

Je merkt het, wij zijn volledig in de ban van deze indoor-plancha. Uiteindelijk zijn de mogelijkheden enorm, komen alle voedingsmiddelen in aanmerking, is het een gezonde bereidingswijze en een gebruiksvriendelijk toestel.

BBQ, mannen, imago, bij de plancha wordt dit dan ingeperkt tot het uithalen en wegbergen van het nogal zware toestel. Er is geen kunst meer aan een mooi roodgloeiend vuurtje stoken, gewoon de stekker in en klaar.

Foto’s van onze gerechten op mijn Instagram-account: https://www.instagram.com/culipress/

Onbekend maakt dus echt onbemind.

http://www.forgeadour.com/nl/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.