Last Great Malts: The Deveron en Royal Brackla

Het wachten is voorbij

Vorig jaar kondigde John Dewar & Sons Ltd., een van de meest gerespecteerde namen in de wereld van de Schotse whisky en eigendom van Bacardi Limited, de komst van een reeks nieuwe en nooit eerder gebottelde single malt whiskies aan. Onder de noemer Last Great Malts werden de gerijpte whiskies van ABERFELDY®, AULTMORE® en CRAIGELLACHIE® het voorbije jaar stuksgewijs geïntroduceerd.

De gefaseerde presentatie van Schotlands best bewaarde geheim kent nu haar orgelpunt met de lancering van THE DEVERON® en ROYAL BRACKLA® in België. Het wachten is voorbij; de Last Great Malts zijn compleet.

THE DEVERON: a Fisherman’s Dram
The Deveron wordt sinds 1960 gestookt in de kleinschalige Macduff distilleerderij aan de noordoostelijke kust van de Schotse Highlands. Daar waar de Deveron-rivier in de ijskoude Noordzee verdwijnt, probeert de stokerij in het gelijknamige vissersdorp een hartverwarmende malt. Geliefd bij zeelui als ontspanning na een lange, zware dag op zee. De productie gebeurt in slechts kleine batches tegelijk. Voor het distilleren van The Deveron maakt Macduff immers gebruik van vijf kleine koperen distillatiekolommen en ongebruikelijke, horizontale condensoren. Hiermee wordt de hoge kwaliteit van elke druppel verzekerd.

Met zijn licht fruitige toetsen en een zweem van noten is The Deveron een zeer toegankelijke single malt die in geen enkele barkast zal misstaan.

neus – zoet en mild met subtiele fruittoetsen en een zweem van Sultana rozijnen
smaak – warm mondgevoel, fruitig en zacht, met een aroma van groene appel
body – medium
afdronk – lang, lichtjes droog met een aangename, aanhoudende zoetigheid
Verkrijgbaar vanaf november 2015 op de Belgische markt als 12 en 18 jaar oude single malt. Adviesprijzen respectievelijk 36,99 euro en 74,99 euro.

 

ROYAL BRACKLA: The King’s Own Whisky
Met de eerder uitgegeven limited edition van een 35-jarige single malt aan 15.000 dollar per fles, mag men Royal Brackla waarlijk een royale whisky noemen. Het huis werd in 1812 als een van de oudste distilleerderijen ter wereld opgericht door kapitein William Fraser, die zich na zijn legerdienst toelegde op de Schotse stookkunst. De drank werd in Royal Brackla_small_from_BVI1883 als allereerste distilleerderij erkend als hofleverancier van koning William IV, en kreeg zo het label “The King’s Own Whisky”; een merite die tot op de dag van vandaag met gepaste trots op het etiket wordt vermeld.

Frasers traditionele productiemethode blijft na twee eeuwen distilleren nog steeds overeind. De complexiteit en fruitigheid van deze single malt is het gevolg van een extra lange fermentatiefase die tot wel tachtig uur in beslag kan nemen. De combinatie van gemoute gerst van de hoogste kwaliteit, het zuivere water van de Cawdor Burn-bron en een zorgvuldig en langzaam distillatieproces maakt de Royal Brackla een uitzonderlijke luxewhisky. De hoge, traag werkende distillatiekolommen maken dat de alcohol en het koper langdurig met elkaar in contact zijn, wat de spirit zuivert van zwaveltoetsen. De Royal Brackla rijpt op eenmalig gebruikte PX- en Oloroso sherryvaten. Dit alles maakt de whisky rijk en fruitig, met een vol en krachtig karakter.

neus – zacht en loofrijk, geparfumeerde florale noten, amandelen, dadels en walnoten
smaak – verfrissend loofrijk, met een mooi afgerond floraal karakter dat zowel fruitig als kruidig is
body – rijk en robuust
afdronk – uitermate aangename, lange afdronk, met rijpe sherry aroma’s
Royal Brackla is beschikbaar vanaf november 2015 in drie varianten: 12, 16 en 21 jaar oud. Adviesprijzen respectievelijk 49,99 euro, 89,99 euro en 164,99 euro.

 

Brackla-Bottle-12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.