Angelo Dorny, groenspecialist en moestuinheld, heeft tijdens de afgelopen Tuindagen in het Park van Beervelde zijn achtste boek De tuin op tafel gepresenteerd aan het grote publiek. Angelo gaf er workshops en demo’s over het starten met een moestuin, de meest voorkomende problemen waar je als moestuinier tegenaan loopt en het kweken en koken op het ritme van de seizoenen. De tuin op tafel – koken met de moestuinoogst in 4 seizoenen, een praktisch boek met tal van moestuintips en 40 recepten met groenten in de hoofdrol.
In De tuin op tafel geeft Angelo Dorny antwoord op al jouw moestuinvragen. Hoe kweek je de lekkerste tomaten? Welke
gerechten kan je klaarmaken met je courgettes uit je eigen tuin? Wanneer zaai, plant en oogst je wat?
Angelo Dorny was een van Vlaanderens jongste moestuinauteurs. Op zijn populaire YouTube-kanaal bezingt hij met aanstekelijk enthousiasme zijn liefde voor de moestuin.
Seizoenen geven een houvast in de keuken, vindt Angelo. Vanuit zijn eigen ervaring vertelt hij hoe je je eigen groenten kweekt en er de lekkerste vegetarische gerechten mee kan bereiden. Lichte recepten voor de zomer en stevige winterkost om de donkere maanden door te komen, zonder vlees. Daarbij heeft Angelo veel aandacht voor biologische teelt. Hij vertelt je ook hoe je de juiste compost maakt, over het belang van bijtjes in je tuin, en hoe je juist zaait op het juiste moment.
Angelo deelt in zijn boek zijn tips & tricks om het ritme van de natuur te volgen wanneer het om koken gaat. Want wie dit doet eet niet enkel gezonder, maar ook verstandiger. En dit is volgens hem de sleutel tot geluk! Alle tips en weetjes, tuintechnieken en recepten vind je handig gebundeld per seizoen. Een praktisch boek met prachtige foto’s die je zin geven om meteen aan de slag te gaan.
* Op de handige seizoen-kalender zie je in één oogopslag wat je te doen staat.
* Met ecologische tips om schadelijke insecten en slakken te weren en te bestrijden.
* Dankzij 40 heerlijke recepten zet je al je zelfgekweekt lekkers op tafel.
Lees verder onder de afbeeldingen …
Het is herfst! De dagen worden korter en de herfstvakantie komt elke week weer iets dichterbij. Het avondmaal is vaak een kostbaar moment van gezelligheid waarop het hele gezin samenzit.
Deze week kiezen we voor eigen kweek! In De tuin op tafel neemt Angelo Dorny je mee naar de wonderlijke wereld van de moestuin. En aangezien het herfstseizoen gelijkstaat aan warm en gezellig eten, mag een romige pompoensoep natuurlijk niet ontbreken.
INGREDIËNTEN
Voor 4-6 personen
1 butternut- of flespompoen, in grove stukken (andere eetpompoentjes zijn uiteraard ook geschikt)
3 teentjes knoflook, geplet
2 uien, in grove stukken
olijfolie
peper en zout
4 takjes salie
een bosje tijm
2 l groentebouillon
1 tl currypoeder
1 stukje gember, 2-3 cm groot
kokosroom
pompoenpitten, voor de bite en afwerking
TIP VAN ANGELO: Ik schil de butternut niet in dit recept. De schil is zo ontzettend dun dat dat niet nodig is. Gebruik je pompoenen met een dikke schil, dan kun je die uiteraard beter eerst schillen.
BEREIDING
-
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een ovenschotel en leg er de in stukken gesneden flespompoen in, samen met 3 teentjes knoflook en 2 grofgesneden uien.
- Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout, een paar takjes salie en tijm.
- Zet in de oven en laat circa 30 minuten roosteren (afhankelijk van de oven, in de gaten houden).
- Haal na afloop uit de oven, verwijder de tijm en salie en doe alles in een grote kookpan. Zet op een matig vuur en blus met 2 liter groentebouillon. Voeg de currypoeder en de gember toe. Laat nog minimaal 30 minuten koken.
- Mix glad met een staafmixer, kruid eventueel nog een laatste keer met peper en zout.
- Serveer met een scheutje kokosroom en strooi er wat pompoenpitten overheen.
Titel: De tuin op tafel – koken met de moestuinoogst in 4 seizoenen
Verschijningsdatum:18 september 2018
Uitgeverij: Manteau
Genre: Huis & Tuin
Aantal bladzijden: 208
ISBN 9789022334850
€24,99
Meer informatie op: