Amaro Montenegro, Italiaanse likeurgeschiedenis

AMARO MONTENEGRO voedt ‘revival’ likeuren


U bent voor deze zomer – die inmiddels al goed halfweg is – nog steeds op zoek naar dé ontdekking qua verrassende drankjes? Wel, waarom u niet een keertje laten verleiden door iets ‘vintage’ met een intens, passioneel en koninklijk stukje likeurgeschiedenis zoals de Italiaanse Amaro Montenegro: één van de populairste digestieven bij de Italianen, maar bij ons vooralsnog een vrij nobele onbekende. Het recept dateert uit de 19e eeuw. Toch is Amaro ‘smooth and bittersweet’ Montenegro vandaag – mede dankzij tal van nieuwe cocktails – hipper dan ooit.

             

De productie van Amaro Montenegro vindt zijn oorsprong, net zoals vele andere Amaro-likeuren, in de 19e eeuw. Het recept ontstond rond 1885 in Bologna (Italië) van de hand van ene Stanislao Cobianchi. Hij noemde het naar Prinses Elena Petrović-Njegos (later bekend als Helena van Montenegro) die in 1896 huwde met Koning Victor Emanuel III van Italië. In geen tijd werd het drankje – dat in de volksmond weerklonk als de ‘likeur van de dapperen’ – razend populair in Italië. En ook vandaag is Amaro Montenegro met voorsprong nog altijd één van dé populairste digestieven op de Italiaanse markt.

Amaro Montenegro geniet intense botanische aroma’s van sinaasappelen, verse koriander, rode kersen en komkommer. Uiteraard kent deze digestief ook een zeer eigenzinnige én sublieme smaak. Specialisten omschrijven het graag als “een zoet begin, snel gevolgd door een milde bittere smaak met notities van tangerine en mandarijntjes”. De prachtige heldere kleur en de delicate textuur maken van Amaro Montenegro een zeer veelzijdig drankje. Puur of met ijs? In de mix of voor cocktails, zoals de zomerse Amaro Primavera? Met Amaro Montenegro kan u alle overheerlijke richtingen uit.

 

ZOMERCOCKTAIL

Munt
8 à 10 Blaadjes
Aardbei 2 à 3 partjes
Limoensap 2 cl
Suikersiroop 2 cl

Aanstampen/mengen/ijsblokjes toevoegen

Amaro Montenegro 5 cl, aanlengen met witte limonade

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.