Marlene appels brengen zon uit Zuid-Tirol op je bord.

Zin in een appeltje? Of om nog eens te bakken? Wat dacht je van een lekkere appeltaart…

 

Normaal zou ik hier sowieso een knapperig fris Belgisch appeltje voor uitkiezen maar onlangs las ik in een artikeltje dat één op de tien appels in Europa afkomstig is uit Zuid-Tirol. Dit deed mijn nieuwsgierigheid zo opwekken dat … ja, dat ik toch op speurtocht ging.

Je denkt bij Zuid-Tirol niet onmiddellijk aan appels, feit is echter wel dat Zuid-Tiroler appels het belangrijkste culinaire exportproduct van de Alpijnse regio zijn. De appels van Marlene zijn hier toonaangevend. Marlene is gezondheid. De appels dienen voor de meest wonderlijke combinaties, van met speckcarbonara gevulde ravioli met rauwe appel (geproefd in het Haus am Hang aan de Kalterersee) over de Kaiserschmarrn van het Torgglerhof, tot de perfect gegaarde zeebaars met knolselderij en een zurige appeltoets in het met een Michelinster bekroonde Culinaria in Tirolo, maar niet alleen in de talrijke restaurants, ook wellnessproducten, jaja, worden er gemaakt van Marlene appels. Zo zal je in de thermen van Merano zachtjes gepeeld en gescrubd worden met een schuimige appelmousse. Heel deze regio is als het ware bezeten door Marlene.

Maar wat met de smaak van de Marlene appels, en hoe komt het dat ze zo lekker smaken? Het unieke klimaat van Zuid-Tirol verwent Marlene appels met meer dan 300 dagen zon per jaar. Smaak en aroma zijn het resultaat van de groeiomgeving: koude nachten en warme dagen, harde winters en zachte zomers. Marlene appels zijn er in veel variëteiten en voor alle smaken: Royal Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Red Delicious and Fuji
(ontdek er alles over op www.marlene.it).

Popel je ondertussen om er aan te beginnen? Hieronder het receptje voor een heerlijke Marlene appeltaart. Hmmm…

 

 

Hoeveelheden voor 1 taart voor 8 personen:

  • 2 eieren
  • 125 gr. amandelpoeder
  • 2 eetlepels bloem
  • 160 gr. gezouten boter
  • 250 gr. speculoos
  • 100 gr. kristalsuiker
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 600 gr. Marlene appels

Bereidingstijd: 20 min. + 40 min. kooktijd

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng 110 gr. boter, de kristalsuiker, het amandelpoeder, de bloem en de eieren tot een homogene frangipanecrème.
  3. Verkruimel de speculazen met de keukenrobot. Kneed ze met 50 gr. gesmolten boter tot een homogeen mengsel. Druk het mengsel aan op de bodem van een grote met bakpapier beklede taartvorm. Bedek de speculaas met de frangipanecrème en schik er dan de in dikke plakjes gesneden appelen bovenop.
  4. Bak 30 min in de oven. Bestuif met bloemsuiker en laat nog 10 min bakken.
  5. Serveer lauw (met een bol vanille ijs en/of slagroom).

Kooktip

De kooktijd hangt af van de hardheid van de appelen. Ze moeten zacht zijn, zonder echter in moes uiteen te vallen. Houd de taart dus goed in het oog …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.